- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина обележава Дан државности /фото, видео/

© AP Photo / Ng Han GuanОбележавање Дана државности Кине
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
Кинески државни савет приредио је пријем у Великој сали народа у Пекингу поводом прославе 73. годишњице оснивања Народне Републике Кине, Дана државности Кине који се обележава 1. октобра.
Пријему су присуствовали лидери Комунистичке партије Кине и цео државни врх – Си Ђинпинг, Ли Кећијанг, Ли Џаншу, Ванг Јанг, Ванг Хунинг, Џао Леђи, Хан Џенг и Ванг Ћишан, као и близу 500 гостију из земље и иностранства, , преноси агенција Синхуа.
Премијер Ли Кећијанг је саопштио да ће Комунистичка партија ове године одржати свој 20. Национални конгрес и истакао кључни значај тог догађаја.
Нагласио је да је ова година значајна у развоју Кине и да је земља, суочена са сложеним и изазовним развојем догађаја, како унутра тако и споља, напредовала под снажним вођством Централног комитета КПК са Си Ђинпингом на челу.
Ли је навео и да се Пекинг „снажно супротставља сепаратистичким потезима који позивају на независност Тајвана и спољном мешању, као и да промовише миран развој односа у Тајванском мореузу“.
© AP Photo / Ng Han GuanКинески премијер Ли Кећијанг и председник Си Ђинпинг на свечаном пријему поводом Дана државности
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Кинески премијер Ли Кећијанг и председник Си Ђинпинг на свечаном пријему поводом Дана државности
Кинески премијер је, такође, нагласио напоре које Кина улаже у сарадњи са другим земљама, како би одговорила на глобалне изазове и промовисала мир, стабилност, развој и просперитет у свету.
Ли је завршио свој говор позивајући на још чвршће окупљање око Централног комитета КПК под вођством Сија.
Данас је Национални дан Кине или Дан државности. Након победе у ослободилачком рату под руководством КПК, бивши кинески председник Мао Цедунг је 1. октобра 1949. године на тргу Тијенанмен прогласио оснивања Народне Републике Кине. Од тада, 1. октобра сваке године прославља се Дан државности.
© AP Photo / Chen Zhonghao/XinhuaОбележавање Дана државности Кине
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Обележавање Дана државности Кине
Широм Кине, укључујући главни град Пекинг, одржане су церемоније подизања заставе у част Дана државности.
Церемонија подизања заставе поводом Дана државности Кине у Пекингу одржана је на Тргу Тјенанмен, у присуству више хиљада грађана, међу којима је био велики број деце, преноси РТС.
На тргу, где је постављена огромна корпа са цвећем, припадници народноослободилачке армије свечано су подигли кинеску заставу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала