- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Косово и Метохија, неподношљива тешкоћа постојања | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
У данашњој емисији истражујемо и какву књижевност стварају Срби на простору Косова и Метохије.
Због чега је антологија „Неподношљива тешкоћа постојања“ јединствена и важна књига, шта и како у последње две деценија стварају аутори српске књижевности на Косову и Метохији, о каквом је доприносу националној књижевности реч – објашњава писац Весна Капор, уредник књижевног програма Студентског културног центра, места на коме је и промовисана ова књига.
Са каквим је осећањем примио вест о Андрићевој награди која му је додељена за причу „Сликописање”, из ког је мотива за њене јунаке бирао контроверзне фигуре са простора бивше Југославије преко којих је понудио оригиналну визију апсурдности и фарсичности историје, за Орбиту културе открива лауреат Андрићеве награде писац Игор Маројевић.
Да ли је клавир „Стенвеј спирио р“, јединствени инструмент однедавно у власништву Београдске филхармоније, потврдио целоживотни став Ивана Тасовца да се, кад много желиш и радиш, снови понекад и остваре, да ли је случајно овај драгуљ стигао међу чланове БФ баш на годишњицу смрти њеног дугогодишњег директора, питамо Јелену Милашиновић из ове музичке институције.
Шта ће ново донети овогодишњи Сајам књига који ће се после две године паузе поново одржати у свом традиционалном термину – последње недеље октобра, шта је то што Сајам чини ексклузивним што никада неће моћи да понуди виртуелни контакт издавача и публике, зашто о Сајму књига говоримо са много емоција као да је реч о живом организму и да ли је управо то главни разлог што ова светковина књиге упркос свему има будућност – за „Орбиту културе“ објашњавају власници и уредници издавачких кућа „Клио“ и „Креативни центар“ – Зоран Хамовић и Дејан Беговић.
Шта све садржи темат „Култура и национална траума“ недавно објављен у најновијем броју часописа „Култура“, које су највеће културне трауме код Срба и каква је њихова рефлексија на колективни идентитет нације, питамо др Слађану Илић, уредника часописа „Култура“ и антрополога др Бојана Јовановића из Балканолошког института САНУ, аутора текста „Меморисана колективна траума као чинилац националног идентитета“.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Косово и Метохија, неподношљива тешкоћа постојања | Орбита културе
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе и анализе горућих питања у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
28 Април, 19:00
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала