- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пуштен гасни интерконектор између Бугарске и Грчке, на отварању и Вучић

© Sputnik / СтрингерВентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
Гасни интерконектор између Бугарске и Грчке дужине 182 километра пуштен је данас у рад, а свечаној церемонији присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.
„Ово је такође јако битно за Србију јер смо почели да градимо интерконектор са Бугарском. Надам се да ћемо већ у 2023. години моћи да направимо једну велику церемонију“, рекао је Вучић. Он је нагласио да нас све чека тешка јесен и још тежа зима.
Како каже, питао се како ће га Урсула фон дер Лајен третирати и захвалио се на односу који је имала.

„Драга Урсула, не слушајте 100 одсто мог пријатеља Кирјакоса Мицотакиса и немојте 100 одсто да поновите мере из доба борбе са ковидом - захвални смо на вашој подршци, али када говоримо о новцу, ми не можемо да апсорбујемо ове цене енергената и молимо вас да земље Западног Балкана ставите на ту листу заједно са другим из ЕУ и знам да ће се мој пријатељ Мицотакцис сложити са тим да ставите наше земље на исти списак са земљама ЕУ када је реч о ценама и бићемо вам бескрајно захвални“, поручио је Вучић, пренео је Танјуг.

Вучић је истакао да је ово јако битан дан за Србију и захвалио се на организацији овог догађаја.
Отварању гасовода су присуствовали и председник Бугарске Румен Радев, премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Азербејџана Илхам Алијев, премијер Румуније Николае Чука и председник Северне Македоније Стево Пендаровски.
Гасовод ће преносити гас из Азербејџана преко Транс-јадранског гасовода (ТАП) и из других извора преко планираног терминала за течни природни гас у Александрополису на северу Грчке.
Председник Вучић ће, како је најављено, имати и билатерални састанак са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом.
Радови на изградњи новог гасовода између Бугарске и Грчке завршени су половином јула, који ће до Бугарске допремати гас из Азербејџана, а данас почињу прве комерцијалне испоруке.
Гасовод дужине 182 километара, од чега 151 километар у Бугарској и 31 километар у Грчкој, протеже се од североисточног грчког града Комотинија до Старе Загоре у средишњој Бугарској. Гасовод, како је раније најављено, почиње да ради са капацитетом од три милијарде кубика гаса годишње и изгледима за повећање на пет милијарди.
Србија је почетком ове године, уз подршку ЕУ, започела градњу гасног интерконектора са Бугарском Ниш - Димитровград у дужини од 109 километара на територији Србије и радови би требало да буду завршени до септембра 2023. године.
Тим гасоводом Србија ће се повезати на гасовод између Бугарске и Грчке односно добиће могућност снабдевања гасом из Азербејџана или са ЛНГ терминала (за течни природни гас) у Грчкој.
Министарство енергетике Србије је раније најавило да ће наша земља договорити закуп капацитета са Азербејџаном како би могли кроз гасну интерконекције у 2023. да имамо на располагању најмање 1,4 милијарде кубних метара гаса.
Иначе, Грчка планира да постане енергетски хаб у региону уз коришћење фосилних горива из Каспијског мора и југоисточног Средоземља и обновљиву енергију из Египта, а гради и терминал за течни природни гас (ЛНГ) у североисточној луци Александрополис.
Меморандум о разумевању за пројекат гасног интерконектора између Бугарске и Грчке потписан је 2009, а заједничка компанија ИЦГБ регистрована 2011. године. На почетку реализације пројекта било је најављено да ће гасовод бити пуштен у рад крајем 2014. године. Јужни гасни коридор је један од највећи гасних пројеката, чији је део ТАП, којим би гас са налазишта у Каспијском језеру пред обалом Азербајџана преко Грузије, Турске, Грчке и Албаније, требало преко Јадранског мора да стиже до југа Италије, пренео је Б92.

Алијев: До 2027. године удвостручићемо испоруку гаса Европи

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да је извоз гаса из те земље прошле године износио око 90 милијарди кубних метара од којих је 8,2 милијарде отишло у Европу, што је пораст од 40 одсто у поређењу са претходном годином.
„Ове године повећаћемо извоз на више од 22 милијарде кубних метара и 11,5 милијарди ће отићи европским потрошачима. Овог јула потписали смо меморандум о разумевању са ЕК и то је један веома важан документ на основу којег планирамо да до 2027. године удвостручимо наше снабдевање природног гаса Европи“, рекао је Алијев.
Он је истакао да Азербејџан има све капацитете да то уради.
Према његовим речима, пројекат гасног интерконектора ће играти важну улогу у оснаживању енергетске безбедности Европе и у диверсификацији извора снабдевања гасом.
„Енергетска безбедност је део националне безбедности сваке државе, а тренутна геополитичка ситуација у свету то још једном доказује“, поручио је Алијев.
Додао је да је азербејџански гас готово две године присутан на европском тржишту, а од сада и у Бугарској.
Јужни гасни коридор је један од највећих инфраструктурних пројеката на континенту који је променио енергетску мапу Европе. Азербејџан је поносан што је иницијатор“, рекао је Алијев.
Како је рекао, Азербејџан је пуно година поуздан снабдевач нафте међународним европским тржиштима, а сада постаје поуздан снабдевач гасом.
„Сигуран сам да ће ускоро Азербејџан постати и поуздан партнер у снабдевању електрицитетом“, рекао је Алијев који је свима честитао на отварању гасног интерконектора, пренео је Танјуг.

Урсула фон дер Лајен: Нови гасовод мења правила игре

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да данас почиње ново доба за Бугарску и Југоисточну Европу и да нови гасовод мења правила игре за Бугарску и за енергетску безбедност у Европи.
Она је подсетила да је пројекат изградње тог интерконектора између Бугарске и Грчке био у развоју више од 10 година, да је Бугарска 2009. године претрпела тешку одлуку да прекине са дотоком гаса из Украјине.
Тада је, каже, требало пуно решености да се оствари циљ, уз захвалност владама Бугарске и Грчке што су истрајале на томе, и што су уз много издржљивости, стрпљења, успона и падова, успели.
Подсетила је да је Европска унија пружала подршку од првог дана, и финансијску, од око 250 милиона евра.
Она је указала да се Европа налази на критичном раскршћу, јер је енергетска криза озбиљна, али је убеђена да сви заједно могу да изађу на крај са тим.
Поручила је да се морају заштитити основе, како је рекла,наших привреда и јединствено тржиште ЕУ у којем, каже, лежи снага Уније.
Додала је и да јој се допао мото који је видела у Бугарској на церемонији: „Ако желите да идете брзо, идите сами, али ако желите да идете далеко, идите заједно са другима“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала