Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија позвана на први састанак Европске политичке заједнице

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе Србије и ЕУ
Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
Састанак Европске политичке заједнице биће одржан 6. октобра, саопштено је из генералног секретаријата Европске уније. Међу позваним државама је и Србија.
Поред 27 чланица ЕУ, на састанак су позвани и Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Албанија, Јерменија, Азербејџан, Грузија, Исланд, Лихтенштајн, Молдавија, Норвешка, Велика Британија, Швајцарска, Турска и Украјина, наводи се на сајту Европског савета.
Међу позванима су и представници привремених институција у Приштини, као и председник Европске комисије и председник Европског савета.
Први састанак Европске политичке заједнице биће одржан пред неформални састанак шефова држава и влада земаља ЕУ.
„Европска политичка заједница има за циљ да промовише политички дијалог и сарадњу ради решавања питања од заједничког интереса, да ојача безбједност, стабилност и просперитет европског континента. Ова платформа политичке координације не замењује постојеће организације, структуре или процесе и нема за циљ стварање нових у овој фази“, пише у саопштењу објављеном на сајту ЕУ.
Европска политичка заједница настала је на основу идеје председника Француске Емануела Макрона и „треба да пружи платформу за политички дијалог и сарадњу са земљама које желе да се придруже ЕУ и државама које немају такве аспирације али деле демократске вредности ЕУ“.
Тријумфална капија у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
СВЕТ
Шта пише у француском документу којим се предлаже формирање Европске политичке заједнице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала