- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Немачки адвокат „нуди“ Русима издају – жестоке реакције из Москве

© Sputnik / Елена Соболь / Уђи у базу фотографијаПредседник Међународног олимпијског комитета Томас Бах
Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
Томас Бах, председник Међународног олимпијског комитета, условио је руске спортисте да „морају да се одрекну режима“ како би наступали на такмичењима и то под неутралном заставом, што је наишло на бурне реакције у Русији.
Бах, немачки адвокат, истакао је да спортисти нису започели специјалну операцију у Украјини, али да морају да испуне један услов да би се вратили на такмичење.
„Они који се буду дистанцирали од руског режима требало би да буду могли да се такмиче под неутралном заставом. Наш циљ је да спортисти са руским пасошем који не подржавају специјалну операцију учествују поново“, навео је Бах.
Он није могао да говори о томе да ли ће руским спортистима бити дозвољено да учествују на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.
„Неколико месеци дискутујем о питању специјалне операције. Нико не може да каже када ће се то завршити. И зато не знам да ли ће моћи Руси да наступе на Олимпијским играма 2024. године“, истакао је Бах.
На све то, стигло је много реакција из Русије.
„Бах је имао истоветне изјаве раније. Сада је појачао те речи говорећи о неутралним статусима за спортисте. Надам се да су спортисти и спортски функционери схватили да више неће бити као пре, о чему је говорио председник Русије. Треба говорити за своју државу, заставу, химну и грб, а не за своје презиме“, рекао је посланик руске Думе Роман Терјушков.
Министар спорта Олег Матицин је навео да није чуо конструктиван предлог од Међународног олимпијског комитета.
„Последња изјава је, са моје тачке гледишта, противна олимпијским принципима како би се обезбедила једнака права за све спортисте, без обзира на њихову националност и припадност одређеној држави“, истакао је Матицин.
Троструки олимпијски шампион Александар Карељин је навео да Бах не би требало да Русима нуди „издајничке понуде“.
Олимпијска застава - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
СПОРТ
И даље траје олимпијска хајка на Русе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала