- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Летонији на изборима победила партија која обећава да ће руску децу школовати на летонском језику

© AP Photo / Roman KoksarovИзбори у Летонији
Избори у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
Централно-десна партија Ново јединство, странка летонског премијера Кришјаниса Каринша победила је на данашњим парламентарним изборима, показале су прве излазне анкете, пренео је Ројтерс.
Ново јединство освојило је 22,5 одсто гласова, што је двоструко више од другопласиране Уједињене листе мањих партија, показале се прве излазне анкете објављене после затварања биралишта.
На трећем месту су Зелени и Унија пољопривредника, коалиција конзервативних група окупљених око Ајварса Лембергса са 10,9 одсто гласова изашлих бирача, пренео је Ројтерс.
Само осам партија прећи ће цензус од пет одсто и имати представнике у парламенту са сто посланичких места.
Странка Ново јединство наставиће у случају победе на изборима коалицију са конзервативном Националном алијансом.
Победа Каринша могла би да повећа растући јаз између летонске већине и руске мањине у вези са њиховим местом у друштву, оцењује британска агенција.
Каринш, први председник летонске Владе која је трајала пун четворогодишњи мандат, имао је користи од заоштравања политике те земље према Русији, пошто су изборном кампањом доминирала питања безбедности и националног идентитета, док су она економска, укључујући растуће цене енергената и висока инфлација, углавном гурнута у страну, додаје Ројтерс.
Каринш је рекао да верује да је криза у Украјини „учврстила позицију Летоније у НАТО и Европској унији“, и поручио да ће, ако буде поново изабран, „радити на интеграцији руске мањине“, што је четвртина становништва, тако што ће „држава школовати децу на летонском језику“, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала