- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит наметнуо измене Изборног закона БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
Пратите нас
Такозвани високи представник у БиХ Кристијан Шмит вечерас је наметнуо измене Изборног закона БиХ.
"Мој хитан захтев данас изабраном сазиву Парламента БиХ јесте да брзо усвоји одлуку о којој се већ више од десет година само расправља, која се чека, о којој се само изричу бујице речи без икаквих последица: имплементирајте пресуде Сејдић-Финци, Зорнић и све друге одлуке суда у Стразбуру и судова у Сарајеву. Ја ћу бити у том тиму и помагаћу, јер ово захтева много рада и промишљања", навео је Шмит у саопштењу.
Навео је да је "наметнуо мере које ће унапредити функционалност институција у ФБиХ".
"Оне ће омогућити свим грађанима да се њихов глас чује и осигурати им да их заиста и представљају они које су изабрали. Измене које сам данас увео неће утицати на гласове које сте дали. Ово су ваши избори. Оне се не односе на директне изборе већ на пост-изборне преговоре о страначким коалицијама те успостављање индиректно изабраних тела", рекао је Шмит.
Додао је да је додао уставну одредбу којом се уводи право да свако може остварити директно учешће у политичком одлучивању, а посебно да млади имају право да изађу са својим интересима и потребама.
"Ово није засновано на етничкој припадности, али неће угрозити право конститутивних народа да штите своје виталне интересе. Али ово видим као хитно и неопходно како би се дао већи простор мудрости и посвећености грађана БиХ", истакао је Шмит, а преноси РТРС.
Шмит је наметнутим изменама повећао број делегата у Дому народа Федерације БиХ на 80, а клуб сваког конститутивног народа на 23 делегата. Дом народа састоји се од осамдесет делегата, и то по двадесет три делегата из реда сваког од конститутивних народа и једанаест делегата из реда Осталих", пише у амандману који је наметнут на Устав Федерације БиХ његовом одлуком која је објављена на службеној страници ОХР-а.
Као што је познато, Дом народа Федерације БиХ до сада је броја 58 делегата, те је сваки национални клуб имао по 17 делегата, а клуб Осталих седам.
Овом одлуком није прекршен принцип да сваки кантон даје по једног Бошњака, Србина и Хрвата. Сада ће се ова ставка односити и на Остале. Клуб осталих повећава се на 11, и сваки кантон ће бити у могућности делегирати једног делегата из овог клуба, што до сад није био случај.
„Скупштине кантона бирају своје делегате у Дом народа у року од тридесет (30) дана од дана овере резултата избора. Законом ће се прецизирати начин прерасподеле места додељених једном или више конститутивних народа и/или групи Осталих из кантона, уколико кантонална скупштина у том кантону не изабере делегате из реда једног или више релевантних конститутивних народа или из групе Осталих у Дом народа у року предвиђеном овим чланом", стоји у одлуци.
Новом одлуком сваки дом Парламента Федерације треба одбити или усвојити законе у року од 45 дана након њиховог усвајања у другом дому.
"Уколико се рок не испоштује, закон ће бити уврштен у дневни ред дома на седници која ће се одржати након истека рока од 45 дана, а најкасније 30 дана након истека тог рока", пише у одлуци.
Изменама се укида могућност да 2/3 делегата у једном етничком клубу могу сваку одлуку прогласити питањем од виталног националног интереса.
"Уколико у року од 30 дана од дана потврђивања резултата за избор делегата у Дом народа, потребан број делегата у једном или више клубова конститутивних народа не предложи кандидата за места председника и два потпредседника Федерације у складу са ставом (1) овог члана, онда ће то учинити било која група од седам делегата из клуба или клубова конститутивних народа у Дому народа који кандидате нису предложили", пише у одлуци.
Такође, Шмит је донео измене Изборног закона БиХ које прате донете измене Устава Федерације БиХ. Шмит је најавио да ће током вечери овоме разговарати са политичким чиниоцима у БиХ, пренео је портал Кликс.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
РЕГИОН
Додик за Спутњик: Странци се мешају у изборни процес – амерички амбасадор као индијански врач
Милорад Додик и Жељка Цвијановић у изборном штабу СНСД - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
РЕГИОН
УЖИВО Додик председник Српске, показују незванични резултати избора, Цвијановићева у Председништву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала