- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Председник Градске изборне комисије у Бањалуци: Први прелиминарни резултати тек око поноћи

© Sputnik / Милица МарковићПредседник Градске изборне комисије Бањалуке Дубравко Малинић
Председник Градске изборне комисије Бањалуке Дубравко Малинић - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
Пратите нас
Дубравко Малинић, председник Градске изборне комисије у Бањалуци, каже за Спутњик да је тешко проценити када би изборна комисија могла изаћи са првим прелиминарним резултатима избора, али да није реално очекивати да то буде пре поноћи.
„С обзиром на величину бирачког тела и број бирачких места а њих је 266 редовних, материјал ћемо примати скоро до пред јутро“, рекао је он.
Будући да се прво пребројавају гласови за избор члана Председништва БиХ, резултати избора за председника РС, а затим и за чланове Парламента БиХ и нивоа Народне Скупштине биће познати знатно касније, каже Малинић.
О томе колика би укупна излазност грађана на изборе могла бити, Малинић није желео да нагађа, али је, каже, уверен да ће бити мало изнад просечне излазности.
„Излазност се обично повећа пред само затварање бирачких места“, објашњава он.
У Бањалуци је до 15 сати изашло 42,75 посто бирача или 80.839 бирача што је, каже наш саговорник, нешто мало већа излазност у односу на исти временски пресек локалних избора 2020. године. Регистровано је 194.193 бирача, од чега 2.015 бирача гласа путем поште из иностранства. Ако се неко на дан избора нашао у земљи он може гласати непотврђеним гласачким листићем на бирачком месту овлаштеном за такво гласање.
„Ми смо као градска изборна комисија акредитовали 7.321 посматрача политичких субјеката. Ту су још посматрачи удружења грађана и међународни посматрачи“, додаје Малинић.
Немамо податак да је било значајних инцидената, а сам процес је мало успорен због бирача старије животне доби којима је потребна помоћ другог лица, наглашава Малинић.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић у изборном штабу СНСД - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
РЕГИОН
УЖИВО Додик председник Српске, показују незванични резултати избора, Цвијановићева у Председништву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала