- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Верујем да ћемо изванредан изборни резултат чак и поправити

© Sputnik / Бранко МаксимовићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
СНСД је постигао завидне резултате на Општим изборима, али то нису коначни резултати и надамо се да ћемо те бројке и повећати, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
"Подаци ЦИК-а се подударају да нашим подацима и заснивају се на записницима са гласачких места који су потписани. Ми смо се определили да објављујемо само оне записнике који су попуњени", истакао је Додик.
Каже да је ЦИК наредио да се прво броје гласови за Парламентарну скупштину БиХ, а тек онда за предсједника Српске.
"Тако да су резултати каснили, а било је и неважећих листића. На крају, то је био тренутак када смо прогласили победу на изборима", истакао је Додик.
Нагласио је да избори нису забава, већ обавеза.
"Ми нисмо они који се шале. Одржали смо 137 митинга, преко 270.000 људи било је на њима. Наша кампања је била позитивна, није била усмерена на трач. С друге стране једини програм опозиције била је мржња према Милораду Додику. А избори се не добијају мржњом, већ озбиљним радом", поручио је Додик.
Истакао је да је Бањалука највећи град, који воли, али каже он, није довољно побиједити само у Бањалуци да би били укупни победници избора.
"Можда смо и ми сами криви јер нисмо довољно на прави начин предочили наш програм", рекао је он и додао да поштује право грађана на њихов избор.
"Одмах након избора се видео раскол у опозицији јер су само пратили своје кандидате. Ипак, Шаровић је био коректан након избора и честитао Цвијановићевој", каже Додик.
Сматра да је ово велика победа СНСД-а, и да је то добро за Републику Српску, и регионално и глобално.
"Та политика нас држи на геополитичкој карти света, јер велике силе сваких шест месеци воде разговоре о БиХ", поручио је он.
Нагласио је да је за Републику Српску најважније место председника Српске, уз уважавање свих осталих функција.
"Тако сам се понашао и у Сарајеву. Члан Председништва БиХ је кадар из Републике Српске, и то је само једна у низу функција. БиХ не бира ни један свој орган, сви ти органи се састављају из Републике Српске и Федерације БиХ. Исто тако и Савет министара. БиХ га не бира", каже Додик.
Ми заступамо политику Републике Српске, каже он, а не БиХ.
"Формираћемо Владу врло брзо, јер заједно са коалиционим партнерима имамо преко 60 одсто гласова. Разумем време које долази, и потребно је да се окупимо сви", истакао је Додик.
Поручио је да није слабост СНСД-а ако жели јединство, како то опозиција тумачи, јер ево, сада су победници.
"У СДС-у има веома коректних људи. Ми немамо ништа против патриотског СДС-а, али имамо против оних који су гледали само своје лично позиционирање", истакао је Додик.
Додик каже да разуме време које долази, и због тога каже он, разуме и колико нам је потребно јединство, као и да очекује и од других да то разумеју.
"Најважније је да сачувамо мир. У разговору са одређени земљама желимо да будемо дио енергетске солидарности. Ако сте са неким државама, понудићете им неки вишак струје који имамо, а они ће понудити нешто шта нама недостаје. Реч је о регионалној причи", истакао је он.
Додао је да Српска води одговорну политику, преноси РТРС.
"Уверен сам да ће само оне државе, а Српску тако доживљавам, које имају стабилну политичку владу, превладати ова тешка времена, и то много лакше него неки други", каже Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала