- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Критичне минералне сировине – неискоришћено богатство Србије | Енергија Спутњика

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаРабочий в шахте Мариинского изумрудного прииска
Рабочий в шахте Мариинского изумрудного прииска - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Убрзани развој и коришћење нових технологија изискују све већу потрошњу минералних сировина. Како природна богатства на планети нису равномерно распоређена, одувек се за нека од њих ратовало.
У новије доба ратује се све агресивније – често под плаштом ширења демократије – разним геополитичким играма и економским санкцијама, чак и оружјем.
Колико су минералне сировине битне могло се чути и током септембра на Конференцији о обезбеђивању минералних сировина у Европи, одржаној у Чешкој. Посебна пажња била је посвећена такозваним „критичним сировинама“.
Последњих неколико година планери ЕУ и САД велику пажњу поклањају снабдевању индустрија својих земаља минералним сировинама. Уочено је да су главни извори минералних сировина у државама ван ЕУ и САД – у првом реду у Кини, афричким земљама, нешто мање у Јужној Америци, Русији и, незнатно, у Аустралији. Према њиховим проценама, неке од тих земаља сврстане су у „пријатељске“, неке у „проблематичне“, па као такве окарактерисане као велики проблем у набавци минералних сировина. То се посебно односи на снабдевање такозваним „ретким елементима“ и „ретким земљама“. А ове две групе минералних сировина посебно су значајне за развој и примену „зелене“ или „чисте“ енергије. При томе, критичне минералне сировине вреднују се као кључне за економску и националну безбедност и САД и ЕУ.
И Србија је богата минералним сировинама, чија је вредност процењена на 250 милијарди евра.
О томе којим то минералним сировине Србија располаже, а које од њих спадају у критичне, како их експлоатисати и, што је најважније, како их искористити за сопствени развој у новом издању емисије „Енергија Спутњика“ разговарају Јелица Путниковић и Предраг Мијатовић, заменик директора Геолошког завода Србије.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала