- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Француски новинар писао Путину: Тражим држављанство Русије

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПасош Руске Федерације
Пасош Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Француски добровољац и ратни дописник, који је летос разоткрио инсценирање у Бучи, тражио је од председника Русије Владимира Путина руско држављанство. Он је за Спутњик објаснио зашто је донео ову одлуку.
Боке је раније испричао да је током боравка у Украјини видео припреме за лажну провокацију у кијевском предграђу Буча у априлу.
„Написао сам писмо Владимиру Путину и (министру спољних послова Русије) Сергеју Лаврову у коме сам написао о свом раду и затражио руско држављанство“, рекао је Адријан Боке за Спутњик.
„Не могу да се вратим у Француску. Ако се вратим, ићи ћу у затвор... Сада ћу или отићи у затвор у Француској, или умрети у другој земљи. Ситуација је страшна… Једном сам имао среће, другог пута неће бити, једноставно ћу умрети“, рекао је Боке.

О нападу у Турској

Новинар је објаснио да је био сведок многих украјинских ратних злочина док је радио као добровољац у Донбасу. У Француској се неколико пута појављивао на телевизији да би испричао о злочинима батаљона „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији). А 26. септембра је нападнут у Турској где је намеравао да обнови руску визу.
„Отишао сам у Истанбул да добијем нову визу, да наставим да радим у Донбасу. Имам визу на два месеца, остао ми је само један улазак. То значи да, ако желим да се вратим у Донбас, морам да идем у иностранство да бих још једном добио нову визу“, објаснио је он.
За напад у Истанбулу окривио је Службу безбедности Украјине (СБУ).
Он је додао да припрема документарац о француским бомбама које убијају цивиле у Донбасу и о идеологији неонацизма у Украјини.
„Свакодневно цивилно становништво – жене и деца, малолетници – гину у аутобусима на путу до школе од француских и европских бомби. Гледао сам те бомбе. То су француске и америчке бомбе. Свака трећа бомба која експлодира у Донбасу је француска бомба која је у 50 одсто случајева бачена из француског или америчког оружја“, објаснио је Боке.
Он је додао да је прошле недеље Француска саопштила да ће Украјини испоручити још шест топова „Цезар“ и објаснио да се ови топови користе само у Донбасу, односно за убијање цивила.
Боке је испричао и да су га летос ухапсили припадници француске бригаде за борбу против криминала (БАЦ), који су га мучили у затвору. Због лошег поступања добио је срчани удар. Ослобођен захваљујући напорима свог адвоката и након тога отпутовао у Русију.
Сви ови догађаји су га подстакли да упути писмо Владимиру Путину и Сергеју Лаврову у коме је тражио држављанство Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала