- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Не зна се кад ће прорадити „Северни токови“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Гасоводи „Северни ток“ се могу поправити, али засад се не зна у ком временском оквиру би то могло да се уради, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Знамо да се то треба обновити и да, генерално, све може да се поправи. Не зна се на какву међународну сарадњу можемо да рачунамо у тој ситуацији, узимајући у обзир тако хистерично-антагонистичку позицију читавог колективног Запада према нашој земљи и, наравно, још увек треба да се испитају та подручја и да се схвати шта је тамо доле, на дну, да би се утврдиле размере катастрофе“, рекао је Песков.

Он је додао да „постоје одређене стране или страна која у условима престанка функционисања тих крака гасовода добија могућност да продаје веће количине свог течног природног гаса по вишој цени“.
„Та земља је свима добро позната – то су Сједињене Америчке Државе. Такође постоје земље које имају војно-технолошке могућности да изведу такву саботажу. Свим стручњацима су такође познате те земље“, рекао је Песков.
Са друге стране, како оцењује, постоје земље које дефинитивно нису заинтересоване за то.
„То су европске земље које ће изгубити резервну руту за испоруку гаса, која је толико потребна за економију. И постоје земље које продају тај гас које губе могућност да продају значајне количине гаса, као што је Русија“, подвукао је портпарол Кремља.
На „Северном току 1“ и „Северном току 2“ откривена су цурења гаса 26. септембра. Како је саопштила компанија оператор „Норд стрим АГ“, хаварија је без преседана и немогуће је проценити временски оквир за ремонт.
Власти Немачке и Данске не искључују да су узрок хаварије саботаже на гасоводима.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
РУСИЈА
Захарова: Блинкен открио мотиве Америке за напад на „Северне токове“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала