- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новаков ролеркостер и откривање „мистерије“: „Нема тајног напитка“

© AFP 2023 / JACK GUEZНовак Ђоковић
Новак Ђоковић  - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Коначан повратак на терен Новак Ђоковић је крунисао на најбољи начин – освојио је титулу у Тел Авиву, али то није једини моменат који ће запамтити из свог првог наступа на турниру у израелској престоници.
Током боравка у Тел Авиву Новак је доживео бујицу емоција и истакао је да ће му све остати у лепом сећању.
„Једно је освајање титуле, такође играње тениса у колицима, било је лепо. Увек се трудим да то покушам, човек сам којим са играо био је диван. Нисам имао много прилике то да радим, баш сам уживао. Ценим и њега и све људе који играју на тај начин. И наравно, Ерлихово повлачење, његове сузе на последњем тренингу пре него што је требало да играмо. Тај дан је био дубоко емотиван, кад сам га видео како плаче на терену јер није могао да игра. Био је то изузетно тежак моменат за њега, јер је желео да одигра барем још један меч. Пар гемова макар, али буквално није могао да хода. Био је то тужан, емотиван тренутак. Он и ја имамо сјајан однос, било је лепо видети много деце на трибинама, сакупљаче лоптица, делили смо много смеха и шале ове недеље, дао ми је много радости“, рекао је Ђоковић.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
СПОРТ
Дошао да победи – и победио: Новак је шампион Тел Авива!
Како је истакао, за њега не постоји разлика у погледима на турнире.
„Сваки турнир који играм третирам једнако, увек је исти мој приступ. Где год сам, желим да освојим турнир и драго ми је да имам тим људи који ме чини да будем у најбољој форми како бих био кандидат за титулу. Зато сам дошао у Израел. Први пут сам играо после више од 15 година, тада је то било у Дејвис купу. Било је ово сјајно искуство. Мислим да сам играо заиста добар тенис, нисам изгубио сет целе недеље. Нисам играо турнире три недеље, била је то додатна мотивација за мене да одиграм добро. Посебно јер су ми људи давали велику подршку током недеље. Дало ми је то додатно самопоуздање пред наредну недељу“, додао је Новак.
Ђоковић је потом говорио о својим принципима рада.
„Сви смо ми различити. Нашао сам годинама уназад формулу која код мене функционише, стално сам настојао да напредујем, не само физички, већ и ментално, емотивно, јер свака година је другачија. Имате другачије околности у приватном животу или у вашем окружењу, или се мењате биолошки. Све то утиче на ваш мозак, менталитет и способност да играте у спорту на највишем нивоу. Дакле, стално радим на иновацијама код себе. Рутина коју имам на дневној бази и формула за успех се стално мењају. Има ствари које волим да радим, а које ме чине смиреним и уравнотеженим, што де део припреме, јер припрема није само тениска, у анализи противника, већ и анализи себе ментално. Да ли сте концентрисани и ментално довољно посвећени, то је већ пола урађеног посла на терену. Верујем у превенцију и припрему, то је супер важно, све што радите на дневној бази, сваки моменат који проведете на терену утиче на вашу способност да се носите са притиском. Био сам у стању да играм најбоље што могу. Нема тајног напитка или тајне за победу, то је комбинација елемената, тако да осећам да је то врло важно за сваког професионалног спортисту, да буде отвореног ума и да учи о себи и потребно је да буде окружен добрим људима. И да константно тражи начин да напредује, јер једино тако ће доћи ствари које жели“.
Открио је и како себе одржава у добром расположењу током турнира.
„Дан је дуг, допада ми се да се некада опуштам и уживам у забави, да причам са људим из тима, шалим се и смејем са њима. Некад волим да сам у изолацији, сам јер ми је потребно време да будем сам са собом. Потребна је равнотежа, сваки дан је другачији. Понекад, пре меча волим да сам са људима из тима и породице, јер је то енергија која ми је потребна. А понекад да се одвојим и уђем у свој свет. Осетио сам много љубави и подршке Израелаца на улицама, имао сам среће да то осетим, јер нисам излазио много. Зато сам много времена проводио на плажи, јер је близу мој хотел, трчао сам, шетао, пливао, возио бицикл и људи су то приметили. Била је то дивна размена, осетио сам много поштовања са њихове стране“, признао је Новак.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
СПОРТ
Систем је крив за све – титула је донела бодове, али Новак и даље тапка у месту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала