- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Парламентарни избори у Бугарској: Да ли је могуће формирање владе?

© AFP 2023 / BULENT KILICГласање на општим изборима у Бугарској
Гласање на општим изборима у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
На основу обрађених 99,99 одсто гласова у Народну скупштину Бугарске дефинитивно улази седам странака.
Како пише лист „Капитал“, у парламент улазе Партија десног центра Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) бившег премијера Бојка Борисова, која је освојила 25,33 одсто гласова на превременим парламентарним изборима у земљи, Настављамо промене Кирила Петкова са 20,2 одсто гласова, протурска странка Покрет за права и слободу (ДПС) са 13,76 одсто гласова, странка Препород која је добила подршку 10,17 одсто гласача, Бугарска социјалистичка партија (БСП) са 9,3 одсто подршке, Демократска Бугарска са 7,44 одсто гласача и Бугарски успон са 4,63 одсто подршке.
У нови парламент улазе два различита политичка центра: ГЕРБ и ДПС представљају стари модел власти у Бугарској, а странке Настављамо промене, БСП и Демократска Бугарска – нови модел.
Како пише лист „Капитал“, кључни значај у питању формирања владајуће већине имаће позиција странке Препород која је на изборима освојила четврто место. Лидер странке Костадин Костадинов је у више наврата позивао на обнављање нормалних односа са Русијом и оптужио је највеће странке – ГЕРБ, Настављамо промене, ДПС и Демократску Бугарску – да су зависне од америчке амбасаде.
Истиче се да ГЕРБ, странка која је повратила лидерство на овим изборима, нема много разлога за славље, јер се може наћи у ситуацији као на изборима у априлу 2021. године, када је исто заузела прво место, али није успела да формира владу.
Истовремено, лидер протурске странке ДПС Мустафа Карадаја рекао је да су спремни да преговарају о стварању коалиције „са свима који се одговорно односе према решавању проблема људи и превазилажењу криза у земљи“.
Бојко Борисов - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
СВЕТ
Излазне анкете: Партија Бојка Борисова води на изборима у Бугарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала