Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Поскупљује студентски живот: Министар просвете најавио раст цена смештаја и исхране

© Sputnik / Лола ЂорђевићФилолошки факултет
Филолошки факултет - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да је потребно да се повећају цене студентског живота.
„То је свакако питање пре свега за директоре студентских центара. Оно што смо донели као одлуку то је, да имајући у виду поремећаје на тржишту, потребно је да се врло фрагментално, на неки начин повећају цене студенског живота у смислу смештаја, у зависности од категорије, али такође и исхране“, казао је министар на Факултету политичких наука после обележавања почетка академске године.
Ружић је објаснио да такву ситуацију намећу нове околности.
„Ако вам кажем да је исхрана 260 динара дневно, а ту говоримо о доручку, ручку и вечери, онда вам је јасно да је само важно видети по ком моделу се то ради, колика је партиципација државе, а колика родитеља, односно студената. Партиципација државе је више од 80 одсто и такав модел мислим да не постоји у великом броју развијених земаља“, казао је Ружић.
Он је додао да су и станови и такозване студенске собе у приватном смештају много поскупеле и да је веће интересовање студената за смештај у студентским домовима.
„Београдски студентски центар са свим домовима које има, поседује капацитет од 10.500 места. Сагледавамо могућности и начине да то проширимо преко већ регистрованих и лиценцираних домова ученика средњих школа, ако то буде могуће“, истакао је Ружић.
Одоварајући на питање Танјуга да ли ће се академска година одвијати неометано, ако се узме у обзир најављена енергетска криза, Ружић је рекао да је образовни систем један од најсензитивнијих у нашој држави.
„Што се тиче енергетске кризе, она није локална и регионална, она је планетарна и образовни систем јесте један од најсензитивнијих система у нашем друштву и држави. Могу да поновим да ће и ова Влада у техничком мандату и будућа влада у фокус ставити образовни систем“, казао је Ружић.
Он је додао да не очекује проблеме у високошколским установама због енергетске кризе.
„Свакако позивам све оне који су органи руковођења било у високошколским установама, основним и средњим школама да поведу рачуна и да колико је могуће промовишу штедњу“, казао је министар просвете.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала