- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Већ виђен сценарио: Баражна паљба из опозиционог табора на Додика /видео/

© AP Photo / Darko VojinovicМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Баражна паљба из опозиционог табора по новом председнику Републике Српске Милораду Додику је већ виђен сценарио а открива ко су прави „кројачи“ изборних резултата. Све је већ описано у уџбенику из Вашингтона, каже политички аналитичар Обрад Кесић поводом покушаја опозиције да оспори резултате гласања.
Да би улица „радила“ опозиција, каже Кесић, мора да прогласи јаку победу и измисли резултат супротан одлукама гласача.
Буран и дуг дан и неизвесна ноћ, тако би гласио резиме дводневног боравка екипе Спутњика у Бањалуци, граду који је био у фокусу јавности у дану општих избора, оних који се тичу избора органа на нивоу целе БиХ, али и оних који одређују даљи стратешки правац Републике Српске.
Иако изборни процес није обележен инцидентима у току гласања, а уочене нерегуларности су у ходу отклањане, први пресеци гласова са бирачких места који су се тицали избора за председника РС најављивали су динамичне преокрете. По мишљењу саговорника Спутњика, то су били први сигнали да ће опозиција већ сутрадан затражити од ЦИК поништавање избора, што се показало непогрешиво тачном проценом. Наиме, након објављивања резултата обрађеног материјала који Додику дају предност у односу на Тривићеву за 30.000 гласова, стигла је порука: поништавамо изборе.

Лаж и обмана

Али, кренимо редом. Неколико сати након затварања бирачких места у РС, званични подаци који су долазили из ЦИК, проценти обрађених гласова и резултати драматично су се разликовали у извештајима који су долазили из два кључна изборна штаба, странке СНСД Милорада Додика и странке ПДП Јелене Тривић.
„Лаж и обмана. Жељка Цвијановић убедљиво води, док је Додик на прагу победе“, рекао је у свом обраћању новинарима портпарол СНСД Радован Ковачевић, одговарајући на прозивке опозиције да СНСД манипулише подацима те да обрађени материјали са терена дају недвосмислену предност Јелени Тривић.

„Победа“ на улици

Између првог обраћања Ковачевића и славља на улицама Бањалуке које је након 72,3 одсто обрађеног материјала, организовала опозиција није прошло пуно времена. Нешто иза поноћи на Тргу Крајина слављена је „победа“ коју је аналитичар Обрад Кесић у разговору за Спутњик назвао очекиваним сценаријем.
Истовремено, из градског штаба СНСД где су прављени редовни пресеци које достављао ЦИК, тонови су били далеко умеренији, а приликом првог обраћања медијима Милорад Додик је позвао да се сачекају коначни резултати, упркос јасним показатељима да је, како је рекао, Бањалука изгубљена, али РС извесно његова.

Сценарио је припреман од раног јутра

Чињеница да деловање опозиције позива на опрез била је вероватно и разлог што је последње обраћање Милорада Додика и Жељке Цвијановић новинарима било у пола три ујутру, а тензичност која је по затварању бирачких места расла, са овим одлагањем обраћања, добила на додатној динамици.
Аналитичар Обрад Кесић је у току изборне ноћи упозорио на немире као опцију опозиције, подсећајући да је пре четири године кандидат опозиције и заједнички кандидат СДС и ПДП такође прогласио „победу“ на улици.
„ Овај сценарио смо гледали. Некоме одговара да се унесе страст у овај изборни процес и све стави под знак питања. Цео дан сам пратио медије, и оне са тока опозиције, и рекао бих да је тај сценарио од почетка изборног дана припреман, с обзиром да су унапред најављиване нерегуларности и спремање изборне крађе.“

Ко намешта игру?

У том кључу треба читати и амандман на измене Изборног закона који је поднет у току трајања изборног процеса што је, указује Кесић, као чињеница непозната на Западу на којем није допуштено мењање правила игре у току утакмице. Но, констатује, очигледно да је некоме одговарало да намести игру у БиХ и РС.
Ова коју смо, каже, гледали на Тргу Крајина где је, упркос званичним резултатима, слављена „победа“ Јелене Тривић, открива и правила игре:
„Једна од основних ствари је да се када изостану резултати, а у нади да ће остати танка предност, у овом случају Милорада Додика, покуша са манипулацијама и преко ЦИК затражи понављање избора.“

Важан је минимум јединства

Ствари функционишу, објашњава Кесић, по принципу да се прво унесе неповерење међу грађанима, затим да се они убеде да је резултат који они прижељкују реалан и коначно да се резултати ставе под знак питања.
На питање да ли је у оптицају и план и да се у перспективи призна победа Милорада Додика, али формира влада од странака које би опозиционо деловале, Кесић каже да је и то могуће, али би то значило игнорисање воље грађана који су гласали за лидерство и коалицију која је показала успех у томе да се одржи стабилност у РС.
„Вашингтонски приручник налаже и покушај прављења подела у владајућој коалицији што су они нон стоп и радили, форсирајући информације о хапшењу чланова једне странке у коалицији и радећи на томе да се направи свађа. Исто важи и за поделе у главној странци у владајуће коалиције, иако је Цвијановићева више пута показала да ту нема разлике између њених и ставова Милорада Додика.“
Поред свих притиска важан је, упозорава Кесић, минимум јединства.
„Не очекујем нагле заокрета посебно јер су неке патриотске странке прошле врло добро на овим изборима.“

Очекивана победа Жељке Цвијановић

Kада је реч о изборима за српског члана председништва, може се рећи да победа Жељке Цвијановић, у односу на њеног политичког противкандидата из странке Савеза независних социјалдемократа Мирка Шаровића била извесна већ са првим пресецима ЦИK. Разлика у гласовима је са новим обрађеним материјалима бивала све већа и само указивала на коначне резултате по којима је највише гласова за Парламент БиХ освојио СНСД Милорада Додика - 42,44 посто, док се на другом месту нашао СДС са 18,83 посто били очекивани.
Убедљива предност Жељке Цвијановић потврдила је аутентичност свих анализе и анкета јавног мњења рађених уочи избора а које су идеју очувања српских националних интереса на нивоу БиХ везивали за име Цвијановићеве.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
РЕГИОН
Нови подаци ЦИК БиХ: Додик победио у 46, а Тривићева у 17 општина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала