Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Пред нама кључна борба – бићемо под још већим економским и енергетским притиском /видео/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вучић
 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Кључна борба биће да сачувамо ниску цену струје и гаса не само за домаћинства, већ и за компаније да не изгубе своје место у производном ланцу, изјавио је председник Србије Александар Вучић. Он је нагласио и да верује да ћемо бити под још већим економским и енергетским притиском.
"Кључна борба биће да видимо шта је то што можемо. Како да сачувамо ниску цену струје и гаса, не само за домаћинства већ и за компаније. Како да они не изгубе своје место у производном ланцу. Ту најјачи опстају, мали играчи немају шансе. Ускоро ће у региону доћи до затварања шопинг молова, не исплати се људима више да плаћају ренту", рекао Вучић након састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером.
Он је додао да нам је до 31. марта остало нешто више од шест месеци, и да је сада потребно донети одлуку о почетку грејне сезоне.
Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да су данас тема разговора биле важне инвестиције које треба да обухвате цео Балкан.
"Ви знате да ми добијамо нафту преко Хрватске. И ви знате да ту није било проблема, и поред често тешких односа са Загребом. Проблем је у новембру, када више не будемо могли да увозимо руску нафту. Мадуро је нудио нафту, али овде код нас ће рећи, не треба нам овај квалитет нафте, већ онај, и тако даље... Сви ћемо 31. марта анализирати ко је шта изгубио, али ће главно питање бити ко ће преживети следећу јесен и зиму. Запамтите то", рекао је он.
Вучић додаје да ће мали и слаби пропасти већ до марта, а да ће они мало јачи дочекати следећу зиму.
"Људи за сада немају превелики разлог за бригу, али много тежа времена тек долазе", казао је он.

"Успешно ћемо осигурати безбедност на југу и северу зенље"

Вучић је на крају састанака које је имао у оквиру трилатералног Самита у Будимпешти рекао да је договорено како да се Србија, Мађарска и Аустрија супроставе илегалним миграцијама, и изразио уверење да ће успешно осигурати бољу и безбедносну ситуацију за грађане на југу и северу земље.
“Данас смо имали целодневни програм у Будимпешти у организацији мађарског премијера Орбана и задовољан сам што смо дуго заједно разговарали само нас тројица. Разговарали смо и пленарно са нашим министрима о бројним пројектима. Договорили смо како и на који начин да се супростављамо илегалним миграцијама. Верујем да ћемо успети да обезбедимо бољу и безбедносну, и сваку другу ситуацију за наше људе на југу и северу земље, у Прешеву, Бујановцу, Кањижи, Сомбору,...”, објаснио је Вучић у изјави новинарима.
Пренео је да много техничких детаља треба да се разради и да ће наредне недеље тимови три земље радити на томе, након чега ће се ставити нека врста политичког печата и кренути у акцију.
“Разговарамо о многим другим важним питањима исчекујући нарастајући волумен сукоба у Украјини. Верујем да ћемо бити под још већим економско енергетским притиском, али морамо да радимо. То што ћемо да кукамо неће да нас спасе. Тачно је да је ситуација веома веома тешка. У цетвртак када будем у Прагу имаћу сусрете са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, што је важно за Србију, да видимо шта је то што можемо да урадимо за јесен и зиму да се припремимо, шта је то што се од нас очекује“, додао је он.
Вучић је казао да је договорено, пре свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када су у питању гас, храна, чувању наших граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.
“Разговарали смо о безброј тема, договорили много. Састанцима су присуствовали и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министар финансија Синиша Мали. Важно је да говорите о финансијама, да нађете средства, јер када, на пример, Мађарска има основну каматну стопу од 13 одсто, фирме добијају стопу од 18 одсто за кредите, морамо да покушамо још снажније да чувамо своју стабилност и финансијске бафере“, истакао је он.

Вучић се нада посети Макрона у првој половини 2023. године

Вучић је рекао да је ноћас разменио поруке са француским председником Емануелом Макроном о самиту у Прагу, те да се нада Макроновој посети Србији у првој половини 2023. године.
"Видећемо се у Прагу, а верујем да ћу ускоро имати прилику да се посебно видим са Макроном. Још једном сам му упутио позив да посети Србију и верујем да ће у првој половини 2023. године он поново посетити Србију", рекао је Вучић.

Вучић о скандалозној насловној страни хрватског листа: Зна се добро ко је Хитлера дочекивао цвећем

Вучић је коментаришући став Ефраима Зурофа поводом цртања Хитлерових бркова Вучићу у једном загребачком медију, изјавио да је познато ко је Хитлерове трупе дочекивао цвећем.
"Ефраим Зуроф је велики човек и ја сам му захвалан због принципијелног постављања око ствари које нису једноставне. Можете да цртате бркове колико год хоћета, али у историјским читанкама пише јасно ко је Хитлера дочекивао цвећем, ко је био одушевљен, а ко се против Хитлера борио", нагласио је Вучић.
Додао је да су историјске чињенице да је 6. априла Београд бомбардован, у наредних 16 дана уништено комплетно ратно ваздухопловство Краљевине Југославије, а 10. априла, када је основана усташка НДХ, те исте снаге дочекиване су цвећем.
 Ефраим Зуроф - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
РЕГИОН
Центар „Симон Визентал": Хрватски фашизам показао своје ружно лице у земљи и иностранству
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала