- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Ситуација је грозна, а биће још гора

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је ситуација по питању енергетике грозна и да ће бити још гора.
„Ситуација је много тежа нега што људи мисле јер ни у једној од наших земаља људи нису навикли на размере овакве кризе. Ситуација је грозна, јер трошимо све паре, све што смо у последњих 10 година урадили како треба. Све што само урадили може да нестане за шест месеци и не нашом кривицом“.
Како је рекао, није само питање хоћемо ли имати довољно гаса за домаћинства.
„Да кажемо да хоћемо, али шта ћемо са компанијама, да ли ћемо имати довољно пара, ко ће то да плати, да ли држава или те компаније, оне неће имати новац. Енергију и даље држимо као социјалну категорију. Не може нико од нас да се мери са Немцима и Французима. Они могу компанијама да достављају паре, али како ми то да урадимо осим да де факто субвенционишемо цену електричне енергије“, рекао је председник Србије.
Он је додао да би се много обрадовао кад би сутра наступио мир, али да се боји да се то неће десити.
„Када би сутра наступио мир, могао бих да скачем до плафона, скакао бих као Сергеј Бубка, шест метара, али, на жалост, ово ће да траје. Помагаћемо једни другима, ситуација је грозна, али биће још гора“, закључио је он.

Србија неће бити паркинг за мигранте

Председник Александар Вучић поручио је данас у Будимпешти да Србија не жели да буде, како је рекао, хот спот нити паркинг за мигранте, али да ће наставити према тим људи да буде солидарна.
Вучић је истакао да ће Србија увек поштовати међународно право и по питању миграната.
„Поштоваћемо увек међународно право и бити солидарно, али ћемо сачувати своју земљу“, нагласио је Вучић.
Вучић је у Будимпешти најавио да је на трилатералном самиту о илегалној миграцији, договорено да до краја године Србија веома значајно усклади визну политику са ЕУ.

Раст броја избеглица

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу после састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером, рекао да је разговарано о свим важним и тешким питањима са којима се суочавамо, тако и о енергетици, и финансијској ситуацији у ове три земље, јер су сви притиснути, што знају и Мађари и Аустријанци добро, а, како је рекао „тек ми који смо сиромашнији од њих, и колико ће тешко бити премостити јесен, зиму, а и пролеће“.
„Плашим се, за разлику од других који су оптимисти, да ће још тежа бити следећа зима“, казао је он.
Вучић је рекао да је захвалан што се предузима заједничка акција у једној области, где је Србија специфичан случај.
„Имамо поново раст избеглица из Авганистана, Сирије, Пакистана и других земаља. Истовремено имамо и долазак људи из Русије. На данашњи дан имамо регистровано 17.600 оних који имају боравак у Србији из Русије и Украјине заједно. То је све не мали терет за једну релативно малу земљу каква је Србија“, додао је он.

Србија ће значајно ускладити визну политику са ЕУ

Вучић је истакао да је договорио са мађарским и аустријским премијером, о чему ће они обавестити председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, да ће се Србија до краја године веома значајно ускладити са визном политиком ЕУ.
„Тиме ћемо онемогућити да неко користи Србију као долазну земљу не због стварних потреба, већ илегалне миграције ка западу“, истакао је он.

Заједнички рад са Аустријом и Мађарском

Вучић је казао да људи у Београду не знају са колико проблема се српска полиција суочава на границама, али да то грађани Кањиже и Суботице и те како знају.
„Решили смо да покушамо заједничким радом да помогнемо и Аустрији и Мађарској, а тако и Србији. Наши експерти ће се састати 7. октобра у Београду и направити предлог споразума. Затим ћемо се састати у Београду да направимо акциони план како би заштитили наше земље, а тако и друге делове Европе“, нагласио је он.
Вучић је истакао да ће Србија бити поуздан партнер мађарским и аустријским пријатељима, одговорна и озбиљна земља.
„Важно је да смо се говорећи о свим другим темама добро разумели једне друге. Када причате о резервама гаса, свако чува своје, али када буде зафалило узећемо од неког, и ако неком другом треба узеће од нас. Исто важи и за храну, јер ће сигурно бити криза са храном. 48 земаља биће на ивици глади, а то ће се пребацити на миграторне токове“, нагласио је он.
Вучић се захвалио Орбану и Нехамеру на подршци Србији на европском путу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала