- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Додељена награда „Милосрдна сестра Дарја Александровна Коробкина“ /фото/

© Фото : Спутњику уступила Фондација „Заједно за осмех“Добитници награде Милосрдна сестра Дарја Александровна Коробкина са Гораном Петровићем, оснивачем Фондације Заједно за осмех
Добитници награде Милосрдна сестра Дарја Александровна Коробкина са Гораном Петровићем, оснивачем Фондације Заједно за осмех - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Награда „Милосрдна сестра – Дарја Александровна Коробкина“ уручена је најбољим медицинским сестрама-техничарима. Уручењем у Руском дому у Београду, у организацији Фондације „Заједно за осмех“, установљена је ова награда названа по медицинској сестри из Првог светског рата која је погинула на планини Гучево.
„У жељи да сећање на Дарју живи, установили смо награду за најбоље медицинске сестре – техничаре из примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите у Републици Србији. Награда ће понети име Милосрдна сестра Дарја Александровна Коробкина. Овим желимо да истакнемо пожртвованост, храброст и љубав Дарје према другима, али и да истакнемо медицинске сестре – техничаре чији труд, залагање, пожртвованост и храброст у неким одлукама, делима подсећају на Дарју Александровну Коробкину. Медицинске сестре – техничари су неизоставан и врло битан члан мултидисциплинарног тима. Сестринска професија је нарочито у последње време дошла до изражаја, у време великих личних, моралних и професионалних искушења. Пандемија корона вирусом је показала да без адекватне неге, стручности и пожртвованости медицинских сестара ни позитиван исход не би био тако брз и остварив”, рекао је Горан Петровић, оснивач и управитељ Фондације „Заједно за осмех“.
© Фото : Спутњику уступила Фондација „Заједно за осмех“Додела награде Милосрдна сестра Дарја Александровна Коробкина у Руском дому
Додела награде Милосрдна сестра Дарја Александровна Коробкина у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Додела награде Милосрдна сестра Дарја Александровна Коробкина у Руском дому
Он је такође додао да награда носи име по руској болничарки Дарји Александровној Коробкиној која је погинула на планини Гучево, недалеко од Лознице, у Првом светском рату.
„Ова награда подсећа нас на храброст руске болничарке Дарје Александровне Коробкине која је не жалећи свој живот лечила српске рањенике на првој линији фронта. Са невиђеном одважношћу, надсеријском храброшћу, задивљујућим пожртвовањем превијала је наше војнике и показала огромну љубав према српском народу“, објашњава Петровић и додаје да је ово још један пример снажних и нераскидивих веза српског и руског народа.
Овогодишњи и први добитници награде су:
Раденко Светозаревић из Дома здравља „др Љубинко Ђорђевић“, Сврљиг, из примарне здравствене заштите
Савета Бајић, из Опште болнице Кикинда, из секундарне здравствене заштите
Слободанка Зелић из одељења за трансплантацију Клинике за хематологију Универзитетског клиничког центра Србије из терцијарне здравствене заштите.
Награду од 10 дана плаћеног боравка на Златибору донирала је општина Чајетина.
Додела награда одржана је у Руском дому у Београду, а поред бројних гостију, припадника струке, присуствовали су и представници Амбасаде Руске Федерације, Руског центра за науку и културу у Београду, Српског одељења Међународног фонда јединства православних народа, Руске хуманитарне мисије и Форума пацијената Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала