- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Експеримент у Кини: Великим дроном „засејали“ облаке

CC0 / Unsplash/Michael & Diane Weidner / Облаци
Облаци - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Кинеска велика цивилна беспилотна летелица „Винг лунг 2Х“ обавила је операцију „сејања“ облака изнад Ћингхај-Тибетанске висоравни, саопштила је Кинеска авиоиндустријска корпорација (АВИЦ).
Велика беспилотна летелица открила је падавинске облаке и успешно обавила операцију појачавања вештачке кише и снежних падавина изнад планинског ланца Аемје Ма-чен у региону Санђиангјуан на Ћингхај-Тибетанској висоравни, саопштио је АВИЦ, водећи произвођач авиона у Кини.
Операцију су заједно извели Центар за модификацију времена при Кинеској управи за метеорологију (ЦМА), Центар за метеоролошко посматрање при ЦМА и више других организација.
Беспилотна летелица носила је каталитички уређај за побољшање падавина, наводе из АВИЦ. На дрону је био и уређај за откривање падавинских облака који осматра и обезбеђује податке за студију о карактеристикама и структури таквих облака на Ћигхај-Тибетанској висоравни и ефектима повећања падавина.
Процењује се да је током операције која је трајала око пет сати, појачање падавина имало утицаја на готово 15.000 квадратних километара.
Санђиангјуан, изнад ког је изведена операција, у преводу значи „извор три реке“, и на њему извиру велике реке Јангце, Жута река и Ланчанг. Санђиангјуан се налази у покрајини Ћингхај, која се назива и „водоторањ Кине“.
Операција коју је извела беспилотна летелица део је тестова за побољшање падавина на овом простору, како би се повећале снежне падавине и покривеност ледом у типично глечерским областима на висоравни. Такође, циљ је и побољшање могућности „сејања облака“, што је од великог значаја за одржавање живота и пољопривредне сточарске производње.
Пре ове операције, велика цивилна беспилотна летелица „Винг лунг 2“ већ је извршила тест метеоролошког посматрања на великој висини изнад висоравни Ћингхај-Тибет. Следећи корак је изградња широког система метеоролошких осматрања заснованог на беспилотним летелицама у циљу еколошке заштите висоравни, објавила је агенција Синхуа.
Глечер на Алпима - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СВЕТ
„Реке на небу“ изнад Азије: Нова студија предвиђа поплаве на планинама
Невреме - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2020
Контрола времена: Да ли Кинези спремају ново моћно оружје /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала