- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Експерт за Спутњик: Северна Кореја демонстрирала претњу америчком стратешком наоружању

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceСеверна Кореја тестирала хиперсоничну ракету
Северна Кореја тестирала хиперсоничну ракету  - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Последње ракетно лансирање Северне Кореје може се сматрати изражавањем незадовољства и демонстрацијом претње америчком стратешком наоружању које се размешта на Корејском полуострву, рекао је доцент с Универзитета за севернокорејске студије у Сеулу Ким Донјуп за Спутњик.
Према његовим речима, велика је вероватноћа да се ради о ракети „Хвасонг-12“ чије је пробно гађање изведено 30. јануара у провинцији Чаганг. Та ракета је већ два пута прелетела територију Јапана у августу и септембру 2017. године и помињана је приликом гађања у водама око острва Гвам, подсећа експерт.
„С обзиром на то да већина америчких стратешких снага и средстава које стижу у подручје Корејског полуострва долази са Гвама, последње лансирање се може посматрати као наставак читаве серије лансирања балистичких ракета малог домета као одговор на упловљавање носача авиона „Роналд Реган“ у Бусан. То је израз незадовољства и демонстрација претње америчком стратешком наоружању које се распоређује на Корејском полуострву“, каже Ким.
Како додаје, „могло би се претпоставити да је реч о испитивању противбродске балистичке ракете, чији је циљ носач авиона, али с обзиром на то да је домет кинеске ракете 'убице носача авиона' ДФ-21 не премашује 3.000 километара, тешко да је могуће да је Северна Кореја тестирала такав тип ракета са много већим дометом“.

„Зато сам склон верзији да је то могло бити испитивање побољшане верзије ракете 'Хвансонг-12' са покушајем да се повећа њен домет. Можда је чак реч о ракети 'Хвасонг 15' или 'Хвасонг 17', али нису лансиране под оштрим углом, него је то прво тестирање њиховог реалног домета, можда чак донекле и скраћеног. Током таквих испитивања могла је бити тестирана и технологија поновног уласка у атмосферу“, оцењује Ким.

Међутим, стручњак каже да треба сачекати сутрашње саопштење Северне Кореје.
„Сада ће се, вероватно, појавити много аналитике да се све то ради како би се створила атмосфера погодна за спровођење нуклеарних тестирања. Али то су потпуно различите ствари. Следеће на реду Пјонгјанга биће, очигледно, лансирање балистичке ракете са подморнице (типа 'Пукисон 3') и тестирање стварног домета интерконтиненталне балистичке ракете“, истиче доцент из Јужне Кореје.
Како констатује, „сада Вашингтон и Пјонгјанг играју глупе игре хвалисањем оружјем и трку у наоружању у покушају да застраше једни друге“.
Професор Ким истиче да није гарантована ефикасност заштите за ударе типова ракета које су у стању да развију брзину до 17 маха.
„Постоје различите врсте система ПРО. Они који се налазе у континенталном делу САД углавном су подешене да гађају интерконтиненталне балистичке ракете у завршној фази лета и пројектоване су тако да погађају циљеве које лете брзином већом од 20 маха. Дакле, у теорији они чак и не детектују ракету од момента лансирања, него гађају циљеве који се приближавају територији САД. Али то је у теорији, а да ли је могућа заштита у пракси – није сасвим јасно“, закључује стручњак.

„Подсећање да су спремни да пруже отпор“

Како је рекао Спутњику директор за истраживања Фонда за развој и подршку међународног дискусионог клуба „Валдај“ Фјодор Лукијанов, нема ничег необичног у томе што је Северна Кореја лансирала ракету у правцу Јапанског мора.

„То је начин Северне Кореје да демонстрира своје присуство на међународној арени и спремност за моменталан отпор, ако неко одлучи да нешто уради“, рекао је Лукијанов.

По његовим речима, ту нема неког посебног разлога, јер Северна Кореја не намерава да некога напада или да нешто осваја, али стално живи у уверењу да ће је неко напасти и с тим у вези и демонстрира борбену готовост.
Лукијанов додаје да не треба очекивати неке озбиљне последице и узвратну реакцију Јапана, осим негодовања и протеста.
Према саопштењу Владе Јапана, ракета коју је јутрос лансирала Северна Кореја пролетела је изнад територије Јапана и пала је у Тихи океан ван ексклузивне економске зоне земље. Домет лета је износио око 4.600 километара што, према оценама јапанских војних званичника, рекорд у историји тестирања.
Како је касније саопштио јужнокорејски Генералштаб, ракета је летела на висини од преко 970 километара, а достигла је брзину од око 17 маха. Јужнокорејске и америчке обавештајне службе утврђују детаљне карактеристике лансирања.
Северна Кореја тестирала ново оружје - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
СВЕТ
Северна Кореја испалила балистичку ракету, Јапанци тврде да је прелетела њихову територију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала