- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Љутња поражених и „прање образа“: Зашто опозиција тражи понављање избора за председника Српске

© Sputnik / Милица МарковићМилорад Додик и Жељка Цвијановић у изборном штабу СНСД
Милорад Додик и Жељка Цвијановић у изборном штабу СНСД - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Захтев неких опозиционих партија за понављање избора за председника Српске је реакција поражених, каже професор Радомир Лукић. Он истиче да до понављања избора на свим изборним местима у РС може да дође само ако на великом броју изборних јединица или на свим дође до тешких повреда правила, а тога према ЦИК-у није било.
Странака Партију демократског прогреса (ПДП) и Српска демократска странка (СДС) најавиле су да ће захтевати да се избори за председника Републике Српске понове јер су, како тврде, били нерегуларни. Ниједна од ове две странке за сада није изнела никакве доказе за те оптужбе, па је упитно да ли су ово само реакције поражених или се из свега може изродити нешто друго.

Необичан захтев – ПДП "пере образ"

Централна изборна комисија (ЦИК) је потврдила да је на Општим изборима у БиХ за председника РС победу однео кандидат СНСД-а Милорад Додик, а не његов противкандидат Јелена Тривић из ПДП-а.
Професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву др Радомир Лукић сматра да је захтев ПДП-а на више начина крајње необичан.
„До понављања избора на свим изборним местима у Републици Српској може да дође само ако на великом броју изборних јединица или на свим дође до тешких повреда правила избора којима се бирач спречава да се изјасни о изборним кандидатима,“ објашњава професор Лукић.
Ни под којим другим условима понављање избора не може да се деси, додаје саговорник Спутњика.
„Могу бити поништени резултати гласања на неком месту и то ако се утврди да је степен неправилности био такав да захтева поновно гласање. Сумњам да постоји толики степен неправилности, ако их је уопште и било, који би довео до понављања избора,“ напомиње Лукић.
Како каже, мисли да ПДП на овај начин покушава да „опере образ“ пред јавношћу од онога што је та странка са својим сарадницима и са својим кандидатом Јеленом Тривић учинио у изборној ноћи када су без основа прогласили победу.
„Илузорно је понављати да су они то урадили и на прошлим Општим изборима када су се тркали за место српског члана у Председништву БиХ, када је Милораду Додику противкандидат био Младен Иванић,“ подсећа професор Лукић.

Понављање избора би изазвало хаос

Милош Шолаја, професор међународних односа из Бањалуке, каже да нико није па ни сам ЦИК БИХ ни на који начин указао да су избори за место председника Републике Српске били нерегуларни да би били поништени.
„За сад према првим изјавама ЦИК-а за то нема основа, а сад друга је ствар што неки кандидат који је изгубио мисли да све то није регуларно. Али, тешко је веровати да у оваквој организацији избора и тако високом броју гласова у разлици да се може говорити о нерегуларностима тих размера да би се избори поновили,“ истиче Шолаја.
Он каже да треба знати и да је поред избора „један на један“ за избор председника РС, СНСД однео победу и у оба парламентарна дела избора.
„Понављање избора би изазвало озбиљан политички проблем и зато је боље бити реалан. Ако има неких приговора у реду, али коначни ауторитет над тим и коначну одлуку доноси Централна изборан комисија БиХ,“ напомиње наш саговорник.
Иначе, ПДП тврди, и поред саопштења ЦИК да Додик води са око 30.000 разлике у гласовима, да је Тривићева однела победу и наваљују кривичне пријаве за, како кажу, „изборну превару која се десила током ноћи“. Понављање избора у Добоју и још неким бирачким местима затражила је Српска демократска странка (СДС), јер је како тврди на великом броју бирачких места у бројним градовима и општинама због нерегуларности које су се десиле током изборног дана, а посебно под окриљем ноћи, прекројена изборна воља.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
РЕГИОН
Додик: Могуће је да се Бошњаци обједине и са опозицијом из Српске формирају Савет министара БиХ
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
РЕГИОН
Нови подаци ЦИК БиХ: Додик победио у 46, а Тривићева у 17 општина
Фадил Новалић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
РЕГИОН
САД ставиле премијера Федерације БиХ на црну листу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала