- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Пољска и Литванија јачају војне снаге код белоруских граница, Украјина провоцира

© AP Photo / Czarek SokolowskiПољска војска
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да Пољска јача војне снаге код белоруских граница, а Литванија се труди да не заостаје за њом.
Лукашенко је истакао да се у земљама које се граниче с Белорусијом налази групација НАТО-а од око 25.000 људи.

„Пољска је најактивнија. На југу белоруског правца формира се нова механизована дивизија, на северу и истоку земље формирају се кадровске бригаде територијалне одбране Пољске“, рекао је Лукашенко.

Такође је приметио да се не смањује интензитет извиђачких летова у близини граница Белорусије.
„Активно се спроводи оперативна и борбена обука, укључујући и ангажовање полигона Пабраде у Литванији који је удаљен свега 15 километара од државне границе Белорусије“, рекао је Лукашенко.
Председник Белорусије је додао да „под маском подршке Кијеву низ европских земаља реализује своје планове наоружавања савременим примерцима наоружања и технике и јачања својих армија“.
Према Лукашенковим речима, Украјина организује провокације на граници с Белорусијом.
„Украјина страхује да се и Белорусија не укључи у рат, али она сама стално провоцира на граници“, оценио је председник Белорусије.
Лукашенко је додао да је Украјина на белоруској граници концентрисала групу која броји до 15.000 војника. Тамо поставља блокаде на путевима, опрема контролне тачке и положаје.

„Једном речју, не само да се забарикадирала, него је подигла зид. Стално врши оптичко, радио-електронско, радио-техничко извиђање наше територије, војске, објеката. Често својим беспилотним летелицама нарушава линију државне границе. А у међувремену се брину и страхују 'јао, да Белорусија не уђе у рат'. И стално провокације на граници“, истакао је Лукашенко, нагласивши да нема потребе за објављивањем мобилизације у тој земљи.

Став Русије о Украјини – јасан

„Став Русије нам је потпуно јасан и разумљив: председник је више пута говорио о томе – они су спремнисутра да седну за преговарачки сто и да преговарају. Трезвено, на основу тренутне ситуације… Ситуација је напета. Не смањује се интензитет специјалне војне операције. Запад активно долива уље на ватру у виду војне помоћи и свеобухватне подршке украјинском режиму“, констатовао је Лукашенко.

Учешће Белорусије у војној операцији

Лукашенко је саопштио да Белорусија учествује у руској специјалној војној операцији у Украјини, али да не шаље тамо своје војнике.
„Што се тиче нашег учешћа у специјалној војној операцији у Украјини, ми тамо учествујемо и то не кријемо. Али ми никога не убијамо. Ми никуд не шаљемо своју војску. Не кршимо своје обавезе“, нагласио је председник.
Према његовим речима, у Белорусију сваког дана стиже неколико стотина људи.

„Да, ми их лечимо. Лечили смо људе, када је требало. Да, хранимо људе. И не само Русе. Највише хранимо оне избеглице, сиротињу која нам долази из Украјине, по 400-500 људи дневно. Па како да их не нахранимо, како да их не лечимо?! Ето такво је наше учешће у овој војној операцији. Другога нема, нити ће бити“, рекао је Лукашенко.

Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Специјална операција у Украјини
Лукашенко: Мир у Украјини могућ за неколико дана, само ако то Европљани заиста желе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала