- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У тешком стању осам пацијената на ВМА због тровања печуркама

© Sputnik / Лола ЂорђевићХитна помоћ
Хитна помоћ - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Осам од девет пацијената који су због тровања печуркама задржани на ВМА је у тешком стању, речено је у тој медицинској установи.
Како су рекли на ВМА Танјугу, једна пацијенткиња из Београда је у међувремену отпуштена кући.
ВМА је јуче навела да су пацијенти из Шапца гљиве набавили код неовлашћеног продавца, и конзумирали их, мислећи да је реч о рудњачама и лисичаркама, као и да су гљиве биле поломљене и да их је било најмање три врсте, што отежава препознавање.
Шабачка полиција ухапсила је јуче М. Г. (72) због сумње да је у претходних неколико дана на пијаци у Шапцу продавала гљиве од којих је више особа задобило симптоме тровања, саопштио је МУП.
"Упозорење свима онима који користе гљиве за јело, као и берачима гљива је да буду максимално опрезни, јер одговорност за здравље и личну безбедност је на свакоме ко бере и једе самоникле гљиве", упозорава Национални центар за контролу тровања ВМА.
ВМА упозорава да се само хемијском анализом може тачно утврдити отровност гљива и да се, без доброг познавања гљива и друштва особе која је одличан познавалац, не треба упуштати у њихово брање.
Тако је наводе да је заблуда да има потпуно идентичних јестивих и отровних гљива, те да се оне могу распознавати по одређеним карактеристикама.
Упозорење здравственим радницима је да обавезно консултују Национални центар за контролу тровања ВМА на телефон 011/3608-440, јер је специфичну терапију неопходно започети у првих 48 сати.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала