- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Неадекватна и произвољна одлука“: Јапан протерује руског дипломату

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Јапана
Заставе Русије и Јапана - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Влада Јапана протерује службеника генералног конзулата Русије у Сапору (префектура Хокаидо) као одговор на хапшење и протеривање јапанског конзула у Владивостоку, саопштио је портпарол Министарства спољних послова Јапана Јошимаса Хајаши.
„Као одговор на такве поступке руске стране, обавестили смо једног конзула из генералног конзулата Русије у Сапору да је проглашен за персону нон грата“, рекао је портпарол, истакавши да руски дипломата „треба да напусти земљу до 10. октобра“.
Токио сматра да акције Москве против јапанског конзула „крше међународно право“, нагласио је Хајаши.

Јапану изражен протест

Амбасадор Русије у Јапану Михаил Галузин састао се са замеником министра спољних послова Јапана Такеом Моријем коме је изражен одлучан протест због „неадекватне и произвољне одлуке јапанске стране да прогласи руског конзула у Сапору за персону нон грата“.
„Шеф дипломатске мисије је истакао да јапанска страна неосновано повлачи паралеле између тог поступка и недавног протеривања из Русије конзула Генералног конзулата Јапана у Владивостоку. Последњи је починио очигледна незаконита дела и руска полиција га је ухватила на делу док је покушавао да добије поверљиве информације у замену за новчану надокнаду“, наводи се у саопштењу руске амбасаде у Јапану.
Руски дипломата, за разлику од јапанског конзула, „није починио никакве радње које су у супротности са његовим статусом“, констатује руска амбасада.

„Очигледно је да овакав корак јапанске стране може да доведе само до даљег погоршања билатералних односа који су се ионако деградирали у последње време услед деструктивне политике Токија“, закључује руска страна.

Раније је руска Федерална служба безбедности привела јапанског конзула у Владивостоку под оптужбом да се бавио прикупљањем обавештајних података.
Лед на мосту према острву Руски у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
Приведен јапански конзул у Владивостоку због шпијунаже, сутра напушта Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала