- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Од наредне школске године измењени уџбеници за биологију

© Sputnik / Лола ЂорђевићОсновна школа „Михајло Петровић Алас“
Основна школа „Михајло Петровић Алас“ - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Радна група Завода за унапређивање образовања и васпитања, која је формирана на захтев Министарства просвете, науке и технолошког развоја утврдила је да треба исправити недостатке у седам од осам одобрених уџбеника за биологију за 8. разред основне школе, а који се односе на „биолошки смисао адолесценције“.
Завод ће упутити образложење издавачима Клет, Завод за уџбенике, Едука, Дата статус, Герундијум, Вулкан издаваштво и Нови Логос који су дужни да у одређеном року доставе заводу исправљен рукопис уџбеника, саопштило је ресорно министарство.
Како се наводи, стручна комисија је проверила наводе који су се чули у јавности, а који се односе на одређене интерпретације у овим уџбеницима.
Министарство наводи да је у складу са процедуром, претходно затражило и мишљење Национално просветног савета који је потврдио да уџбеници прате програм, али да се мора водити рачуна да ученици осмог разреда немају потребна предзнања из области психологије и социологије и да се та знања стичу током средњег образовања.
С обзиром да министар и ЗУОВ дају мишљење на основу тумачења научних чињеница консултовани су и Српско биолошко друштво, као и све катедре биолошких факултета.
Бранко Ружић - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
СРБИЈА
Ружић тражи преиспитивање садржаја уџбеника биологије у делу о родном идентитету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала