- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Руски амбасадор у Црној Гори: Подгорица не схвата колика ће штета бити од антируских корака

© Фото : Амбасада Руске федерације у Црној ГориАмбасадор Руске федерација у Црној Гори Владислав Маслеников
Амбасадор Руске федерација у Црној Гори Владислав Маслеников - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Владислав Маслеников, руски амбасадор у Црној Гори, изјавио је да најновије непријатељске активности Подгорице неће остати без одговора, као и да званична Подгорица не схвата, како је рекао, до краја, колико ће дугорочна бити штета од антируских корака које је у последње време предузела.
Интервју са амбасадором за црногорски портал ИН4С објављујемо у целини:
Како видите овај чин власти Црне Горе о проглашењу руских дипломата персонама нон-грата у Црној Гори?
- Сматрам то великом грешком Подгорице, о чему сам директно рекао колегама у МВП-у Црне Горе. Нажалост, црногорске власти не први пут за задовољавање Запада демонстрирају незаситну „борбу“ са непостојећом претњом од стране Русије. Обично оваква се активност повјећава у земљи уочи избора. МИП Русије дао је званични коментар поводом проглашења скоро свих дипломата у Црној Гори персонама нон грата, у којем се истиче да оваквим активностима власти ваше земље, изгледа, желе да демонстрирају својој јавности компетентност и објективност актуелне власти која се сплела у унутрашњим интригама и стално балансира на ивици кризе и превремених избора. Не по први пут овакве кораке прати „фејк“ неутемељена кампања „шпијуноманије“ у црногорским медијима. Разумије се да неће најновије непријатељске активности Подгорице остати без одговора са наше стране.
Рад конзулата се обуставља од данас, можете ли нам образложити Вашу одлуку?
- Рад конзуларног одјељења Амбасаде Русије јесте обустављен од 30. септембра ове године на неодређено вријеме јер је свим дипломатама који су радили у конзуларном одјељењу наложено да напусте земљу у року од 72 сата.
Шта ова одлука значи за грађане Русије који живе у Црној Гори, а шта за грађане Црне Горе?
- То значи да нећемо током неког вријемена моћи да издајемо визе држављанима Црне Горе, који желе да оде у посјету Русији у трајању више од 30 дана. На период до 30 дана виза вашим држављанима за путовања у Русију није потребна.
- Што се тиче држављана Русије који се налазе у Црној Гори то значи да нећемо током одређеног вријемена моћи да у пуном обиму пружамо њима конзуларне, нотаријалне и друге услуге.
- Сада нико не забрањује Русима да посјећују Црну Гору. Међутим, с обзиром на непријатељско понашање црногорских власти и узимајући у обзир атмосферу непријатељства која се продубљује принуђени смо да препоручимо сународницима да критички приступају планирању својих путовања у ову земљу. Посебно треба имати у виду да њима у догледној будућности није могућепружање конзуларне помоћи због смањења - до минумума бројаособља наше Амбасаде у Црној Гори.
Шта су Ваши даљи кораци и да ли Русија, због одлука црногорске власти, Црну Гору сматра после ових скандала непријатељском земљом?
- Због вишегодишњег разбуктавања русофобије од стране званичне Подгорице и њене континуиране линије усмјерене ка рушењу руско-црногорских односа сврставамо Црну Гору у ред оних земаља које чине непријатељске активности у односу према Русији. Може ли неко да назове барем један пријатељски корак од стране, на примјер, актуелне владе ваше земље? Мислим да у Подгорици чак не схватају до краја колико ће дугорочна бити штета од оваквих корака. Одбијање прелета за авион Министра иностраних послова Русије Сергеја В. Лаврова, од стране црногорских власти, из мог угла је историјска грешка која је ништа мања од оне здравице престолонаследника Црне Горе 1905. године у част јапанског адмирала. Па хоће ли бити заборављена ова грешка за 100 година – ма, ко то зна. Лично, ја сумњам у то.
Да ли вјерујете да је Црна Гора аутономно донела ове одлуке или су исте плод директиве са Запада?
- Очигледно је да се иза наредног антируског испада Подгорице јасно види западна режија. Па то и не крију црногорске власти – директно причају о „координацији са међународним партнерима“. Добро је познато да „координација“ у таквим случајевима значи директни налог добијен од стране западних специјалних служби. Осим тога формулација о „координацији са партнерима“ изгледа да је намјењена да буде параван за одсуство било којих доказа било којих активности наших дипломата које би се косиле са Бечком конвенцијом. Шта више да кажем – у свим случајима протјеривања наших дипломата, а то је већ 12 људи, у нотама МВП-а Црне Горе нема ниједног помињања о активностима које се не би подударале са Бечком конвенцијом. Ваш МВП у свим случајевима прогласио је наше службенике персона нон грата позивајући се на члан 9 Бечке конвенције који гарантује право земљи домаћину да прогласи било ког службеника стране мисије персона нон грата без навођења разлога; док се у изјавама за штампу МВП-а Црне Горе садрже друге формулације. Оваква се хитрост изгледа користи како не бисмо директно затражили доказе, са којима очигледно постоји проблем.
- Ма не могу, пак, озбиљни стручњаци у МВП-у да се понашају као жута штампа, као, на примјер, лист „Побједа“, који покушава да прикаже мој повратак са годишњег одмора 29. септембра скоро као операцију прикривања шпијунске дјелатности, док наше обавјештење о обустави рада конзуларног одјељења као, цитирам, „покушај да се осујети истрага дјелатности руских шпијунских тимова у Црној Гори“.
- Да се вратим на званични коментар МИП-а Русије у вези са овом ситуацијом – у њему се истиче да су задњих година у Подгорици навикли да из својих користољубивих политичких побуда беспоговорно слиједе русофобичну политику обуздавања које су наметнули Англосаксонци и која данас максимално добија на замаху под дежурном маском украјинских догађаја. Другачије није могуће објаснити на који се начин историјски блиска, пријатељска нам земља, за кратко вријеме претворила скоро у предстражу за нападе на Русију.
- Узгред, пошто су црногорски званичници говорили о координисању са „међународним партнерима“ „Побједа“ је открила ове партнере, директно се позвавши на обавјештајне службе САД и Велике Британије. Па чак и министар вањских послова Велике Британије Џ. Клеверли такође се „истакао“ трчећи „пред руду“ да поздрави на свом налогу на Твитеру акцију црногорских власти које су прогласиле наше дипломате за персона нон грата. Зашто би то радио?
- Тако је апсолутно видљив западни траг. Друго, тотално праћење западне антируске политике ни на који начин не приближава Црну Гору жељеном приступању ЕУ. Још су ми поједини представници претходне владе Црне Горе говорили да неће без потпуног придруживања санкцијама против Русије Брисел омогућити Подгорици приступ фондовима ЕУ. Црна Гора је са санкцијама ипак наставила да се придружује, међутим да ли је њој омогућен приступ овим фондовима? И то је тако. Очигледно је да у скорији приступ ваше земљи ЕУ не вјерују чак ни они који то вама обећавају.
Како гледате на даљи развој међусобних односа двије државе?
- Никоме на намећемо наше пријатељство; за разлику од САД и ЕУ никоме ништа не диктирамо, ко треба или не треба да уђе у владу Црне Горе. Спремни смо да сарађујемо са било којом владом Црне Горе – уколико, када и колико она на то буде спремна.
- Изјаве актуелних црногорских власти о томе да оне не признају резултате референдума у ДНР и ЛНР, Запорошкој и Херсонској областима неће имати никакав утицај на историјску чињеницу њиховог придруживања Русији. Не бих желио никог да увриједим али на подручју Руске Федерације живи многоструко више људи него у Црној Гори. На одржаним референдумима „за“ придруживање Русији у ДНР гласало је 99,23%, у ЛНР – 98,42%, у Запорошкој области – 93,11%, Херсонској области – 87,05%. В. Зеленски је сам, јавно, у августу 2021. године препоручио свима који се не осећају као Руси да зарад будућности своје дјеце и унука напусте Украјину и оду за Русију. Ево, ови људи су и отишли али заједно са својом земљом, земљом њихових предака, коју су њихови ђедови и прађедови одбранили прије 80 година у борби против нацизма. Они су отишли у Русију искористивши своје неотуђиво право гарантовано у Првом члану Повеље УН гдје се директно говори о принципу равноправности и самоопредељења народа. Све у свему, у референдумима је учешће узело више од пет милиона људи. Још једном, не бих никога хтио да увриједим али да кажемо отворено – Русија је спасла од руку нацистичког кијевског режима скоро десетак Црних Гора.
- Узгред од стране обичних Црногораца већ други дан заредом добијамо честитке, док поруке пријатељства – свих задњих седам мјесеци. Знамо да је ниво подршке Русији у црногорском народу поготово у садашњим условима – веома „незгодна“ тема за званичну Подгорицу. Међутим, управо пријатељски, добри односи између народа двије земље које негују вишевјековну историјску, културну и духовну блискост, дају наду на побољшање билатералних односа у будућности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала