- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Швајцарски банкарски гигант пролази кроз „ноћну мору“: Чека ли свет тржишни шок

© AP Photo / ALESSANDRO DELLA BELLA"Креди Свис"
Креди Свис - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Светом финансија већ месецима круже приче и спекулације да је швајцарски банкарски гигант „Креди Свис“ у великом проблему и да се тренутно налазе у ситуацији која се може назвати финансијском „ноћном мором“.
Ако се спекулације испоставе тачним, свет очекује исход сличан тржишном шоку који је направио банкрот америчке банке „Леман Брадерс“ у септембру 2008. године, који је последично изазвао једну од најтежих економских криза од Велике Депресије почетком 20. века, пише бизнис портал „The Street“.
„Креди Свис“ је пре само годину дана имао тржишну капитализацију од 22,3 милијарде долара. Данас, међутим, ова банка се цени на само 10,4 милијарде долара. Ако се погледају њене акције, њихова вредност је за годину дана пала за 56,2 одсто на 3,98 долара.
Морал запослених у банци је последњих неколико недеља под знаком питања. Многи уговори о запослењу нису обновљени, а за оне који су банку напустили не тражи се замена. Тако су компанију напустили и еминентни људи из руководства као што су Јенс Велтер и Данијел Мек Карти.
Да би смирио ситуацију у банци, запосленима се пре неколико дана обратио и главни извршни директор Улрих Кернер.
„Свестан сам да постоје бројне спекулације и изван и унутар компаније“, рекао је Кернер.
Док је говорио о нивоу капитала и ликвидности банке, он је признао да се фирма суочава са „критичним тренутком“ док ради на својој трансформацији. Он је такође рекао запосленима да ће их редовно обавештавати о свим дешавањима, све док фирма не објави нови стратешки план 27. октобра.
Истовремено „Креди Свис“ је поново послао смернице у којима се помињу промене кредитних обавеза и то руководиоцима који се директно баве клијентима, кажу извори упућени у дешавања у банци, пише „Блумберг“.
Кернер је у свом обраћању запосленима истакао и да цена акција банке не осликава њено финансијско „здравље“ додајући да се нада да не мешају дневни перформанс акције, са базом капитала и ликвидношћу банке.
Ризик од банкрота „Креди Свис Групе“ порастао је на рекордно висок ниво, док су истовремено акције пале на најнижи ниво, стварајући тако додатну неизвесност и превирања након што је банка протеклих дана у више наврата покушала да увери тржишта у своју финансијску стабилност.
Цена петогодишњих кредитних свопова од око 293 базна поена је већа за око 55 поена од почетка године, и највиша је икада, према ICE Data Services. Истовремено, акције су у понедељак у Цириху пале за чак 12 одсто и само ове године су изгубиле чак 60 одсто, што је врло близу највећем годишњем паду у историји банке.
Иако су нивои своп кредитних обавеза још далеко од проблема и део су распродаје широког тржишта, они означавају погоршање перцепције кредитне способности банке погођене скандалом у тренутном окружењу. Сада постоји отприлике 23 одсто шансе да банка не плати своје обвезнице у року од пет година.
Неки клијенти су искористили овај пораст да постављају питања, преговарају о ценама или користе конкуренте. „Креди Свис“ је одбио да прокоментарише овај расплет ситуације.
„Креди Свис“ је у суштини универзална банка која нуди и традиционалне услуге и производе клијентима, али естаблишмент банке је глобално познат и по својим инвестиционим активностима и менаџерисањем богатства. Управо је „инвестициони део“ банке тај који је компанију у целости изложио ризику, чак и поред тога што је дуго времена био један од главних извора прихода и профита.
Грешке инвестиционог тима бациле су „Креди Свис“ до сада више пута у скандале. Само прошле године, десила су се два, један за другим, и коштала су банку више милијарди долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала