- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велики успех наших лекара са Института „Дедиње“: Самостално извели чувену „Росову операцију“

CC0 / / Сала за операције
Сала за операције - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Лекари Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ извели су прву самосталну комплексну процедуру имплантације валвуле плућне артерије на аортну позицију – "Росову операцију", коју су до сада изводили уз помоћ страних стручњака.
Пацијент је био четрдесетчетворогодишњи Александар Перишић из Аранђеловаца, коме је тешка аортна стеноза онемогућавала нормалан живот.
У екипи која је први пут самостално извела "Росову процедуру" били су кардиохирурзи доц. др Слободан Мићовић, др Милан Ћирковић и др Марко Каитовић, анестезију је водио др Бранимир Пурић, инструментарке Ерна Лозук и Маја Сердар, главна анестетичарка Јелена Вујатовић, а Немања Ристић је водио перфузију, саопштио је Институт.
„Увођење Росове методе и њено самостално извођење велики је искорак за српску медицину, с обзиром да ова процедура показује фантастичне резултате тамо где се ради, а то су највећи медицински центри у Северној Америци, Европи и Аустралији. Не постоји идеална замена за оштећени аортни залистак, било да је биолошка или механичка валвула у питању, јер свака, током времена, носи одређене компликације, тако да је нарочито важно, код младих пацијената, наћи идеалну и дуговечну замену, а за њих то решава, управо, Росова процедура“, каже доц. др Слободан Мићовић, управник институтске клинике за кардиохирургију и објашњава да овај захват подразумева уклањање оштећеног аортног залиска на левој страни срца, на чије се место ставља десни плућни залистак, који се пажљиво, неоштећен, скида и премешта на леву страну.
Тако се добија фантастичан резултат, јер то је пацијентов залистак и, фактички, нема никаквог страног материјала. На десну страну плућне артерије се ставља биолошки залистак који остаје јако дуго проходан и непромењен. Једноставно, од "Росове операције" не постоји идеалнија и дуговечнија замена оштећеног аортног залиска.
Након ове операције пацијенти се нормално могу бавити спортом, било којом физичком активношћу, не користе никакве лекове, једноставно речено, то су потпуно здрави људи којима ова операција, обећава дуговечност.
Институт ,,Дедиње“ самостално започиње програм решавања тешких аортних стеноза код младих пацијената, где се плућни аутографт имплантира на аортну позицију, док се на плућне артерије стављају специјалне биолошке валвуле, наводи се даље у саопштењу. То омогућава далеко комфорнији живот пацијената, јер нема компликација везаних за вештачке залиске, попут секундарних инфекција, које се на њима могу десити, нема узимања некомфорне доживотне антикоагулантне терапије…
Институт саопштава да је ово идеална интервенција за младе пацијенте, радно продуктивне, за спортисте, а посебно за жене које желе да рађају и изводи се на пацијентима старости од 18 до 50 година.
„Резултати до сада изведених „Росових процедура“ у свету су били фантастични, а показали су да пацијенти оперисани овом методом живе квалитетно и дуго, колико и они који имају здраво срце“, рекао је доцент др Слободан Мићовић, који је приликом извођења „Росове процедуре“ предводио тим дедињских лекара. Он сматра да ће у будућности и пацијенти из иностранства моћи да долазе и оперишу се „Росовом методом“ у ,,Дедињу“, коју примењују само најбољи кардиохирурзи у свету, којима, свакако припадају лекари ове куће.
Раније, ова процедура је углавном била резервисана за педијатријску популацију и код деце ју је примењивао професор Слободан Илић из Педијатријске клинике у Тиршовој, који је након проф. Џебрина ел Курија из Белгије који је учио наш кардиохируршки тим извођењу ове процедуре, у неколико наврата своје знање поделио са дедињским колегама, а који сада потпуно самостално обављају ову процедуру.
„Сматрамо да је ово велики корак напред за аортну хирургију по којој је Институт ,,Дедиње” већ светски позната институција. Оформили смо тим идеја кардиохирурга који ће остати посвећени овој процедури која је већ ушла у редован програм рада Института“, рекао је доц. др Мићовић и потврдио да је операција успешно завршена и да се пацијент добро осећа.
Александар Перишић, економиста из Аранђеловца, отац двоје деце, први је пацијент коме је урађена самостална „Росова процедура“ у Институту ,,Дедиње“.
„Када сам имао пет година лекари су ми пронашли шум на срцу. Прошле године здравствено стање ми се погоршало. Приликом припреме за једну другу операцију, након неопходних детаљних прегледа, кардиолог из Аранђеловца ми је пронашао ову срчану ману, коју сам највероватније имао још од рођења. Мој кардиолог је пронашао решење за мене и послао ме управо у ову установу – Институт ,,Дедиње“. Пре него што сам дошао овде, ситуација се знатно искомпликовала, па су болови у грудима и тешки замор који сам осећао били моји свакодневни пратиоци. Сад се јако добро осећам, радујем се повратку кући и својој породици. Веома сам задовољан третманом у Институту ,,Дедиње“, захваљујем се целом тиму који је учествовао у решавању овог мог нимало једноставног срчаног проблема“, рекао је Александар Перишић, саопштио је Институт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала