- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Американци развијају крстарећу хиперсоничну ракету – руска и кинеска војска имају одговор

© Министарство одбране РусијеХиперсонична ракета
Хиперсонична ракета - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Пентагон планира да развије хиперсоничну крстарећу ракету ваздушног базирања ХАЦМ, која ће, како оцењују за Спутњик руски експерти, бити намењена за уништавање хиперсоничног наоружања, као и морских и копнених циљева противника. Ипак, према речима стручњака, ова ракета неће успети да надмаши нити руске, нити кинеске системе противваздушне одбране.
Како је изјавио генерал Америчких ваздухопловних снага Чарлс Браун, ново оружје ће омогућити командантима да много флексибилније планирају борбена дејства.

Русија и Кина испред Американаца у развоју оружја

Американци већ дуго настоје да развију оружје против којег ће бити немоћни чак и најсавременији системи како руске, тако и кинеске противаздушне одбране. Али, према речима руског војног историчара Јурија Кнутова, уопште нису имали среће. Они су лансирали неколико најновијих ракета и сваки њихов покушај се неуспешно завршио. С друге стране, Русија и Кина као главни геополитички ривали Сједињених Држава, по свему судећи, далеко су испред Американаца у успешном и брзом развоју хиперсоничног оружја.
Руска противваздушна одбрана увелико је наоружана стратешким ракетним системом са хиперсоничним бојевим блоком „Авангард“, који може да испали ракету која лети брзином 27 маха, хиперсоничном ракетом „Циркон“, способном за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоћ сопственог потиска мотора током читаве руте. Овај пројектил може ефикасно да погађа циљеве на копну и на води. Ракете „Циркон“ могу да достигну брзину до девет маха (преко 10.000 километара на сат), а њихов домет је преко 1.000 километара. Осим „Циркона“ и „Авангарда“, руска држава има и аеробалистички пројектил „Кинжал“, који може да лети брзином од 10 маха (око 12.000 километара на сат) и маневрише током целе путање лета.
Што се тиче Кине, ова земља поседује хиперсоничну ракету на чврсто гориво ДФ-17, коју су кинеске Оружане снаге први пут употребиле у близини Тајвана, током војне вежбе Народноослободилачке армије Кине. Пројектил ДФ-17 је опремљен хиперсоничном бојевом главом, а осим тога у стању је да са високом ефикасношћу решава различите борбене мисије на оперативно-тактичком нивоу. Ова ракета је намењена за уништење како стационарних копнених циљева, тако и покретних површинских циљева.

Амерички покушај да направе „противотров“

Американцима је трн у оку брз и успешан развој руског и кинеског хиперсоничног наоружања. Због тога чине све да направе нови „противотров“ – пројектил ХАЦМ. Реч је о крстарећој суперсоничној ракети ваздушног базирања са набојно-млазним ваздушно-реактивним мотором која је у стању да у горњим слојевима атмосфере достигне брзину до 6.000 километара на час.
Овај пројектил ће, према речима Кнутова, бити намењен за уништавање противничког хиперсоничног наоружања, копнених и поморских циљева.
„Пентагон је изјавио да ће ове ракете имати чак већи домет од руских пројектила „Циркон“ и кинеских ДФ-17. Штавише, Американци желе да направе пројектил који може да маневрише тако да га противваздушни одбрамбени системи Русије и Кине не могу пресрести. Осим тога, Американци планирају да употребе ово оружје против руске и кинеске државе, као и свих земаља које су незадовољне политиком Вашингтона“, објашњава наш саговорник.
На питање да ли Русија има оружје које ће ефикасно моћи да се бори против америчке крстареће суперсоничне ракете ХАЦМ, наш саговорник објашњава да руска држава поседује системе С-500 са најновијим пројектилима специјално развијеним за пресретање непријатељских хиперсоничних циљева.
„До тренутка када Сједињене Државе добију хиперсоничне ракете, Русија ће већ имати распоређене системе С-500 који могу да погоде овакве ракете са прилично поузданом вероватноћом“, наглашава саговорник Спутњика.
Подсетимо, недавно је амерички војно-индустријски концерн „Рајтеон“ склопио уговор за развој и тестирање хиперсоничне ракете ваздушног базирања ХАЦМ, у вредности од једне милијарде долара. Овај пројектил би требало да буде уврштен у наоружање америчких ваздухопловних снага до 2027. године.
Лансирање ракете Сармат из космодрома Плесецк - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
РУСИЈА
Главни конструктор „Сармата“: Нова руска хиперсонична ракета је „Сотона на квадрат“
Лансирање хиперсоничне ракете Кинжал - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
РУСИЈА
Убица морских и копнених циљева: Какву хиперсоничну ракету развијају Русија и Индија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала