- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

АПР објавио саопштење поводом случаја „ЈСД Партизан“

© Sputnik / Александар МилачићАгенција за привредне регистре у Беграду
Агенција за привредне регистре у Беграду - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Агенција за привредне регистре (АПР) саопштила је да су сви поступци регистрације у ЈСД Партизан спроведени у складу са надлежностима Агенције и на основу прописа којима су уређене спортске организације, поступак регистрације и начин вођења Регистра удружења, друштава и савеза у области спорта.
АПР каже и да је поступак регистрације урађен „на потпуно транспарентан начин“, односно да је „сва документација примљена у поступку регистрације, као и одлуке регистратора донете у том поступку, јавна и доступна сваком заинтересованом грађанину“.
Агенција је објавила ово саопштење, како се каже, поводом оптужби ФК Партизан у вези са недавном регистрацијом промене заступника у Југословенском спортском друштву Партизан.
АПР каже да је овом конкретном случају, „регистратор, у оквиру својих овлашћења, одлучивао исклчиво на основу поднетих регистрационих пријава и достављене документације, односно на основу чињеница из пријава, приложених докумената и регистрованих података, на основу којих је донео предметну одлуку“.
„Обавештење које је Агенцији претходно упутио ФК Партизан, са упозорењем на нелегитимност скупштине коју је одржао део делегата ЈСД Партизан, није могло да утиче на другачији ток поступка регистрације, с обзиром да поступак утврђивања законитости у вези са сазивањем и одржавањем скупштине спортског друштва и вештачење печата употребљеног у документацији предатој АПР-у, нису у надлежности Агенције, већ суда“, каже се у саопштењу.
Додаје се да је Законом о спорту јасно прописано да се поништавање регистрације податка о спортском удружењу може тражити од надлежног суда, као и да се на решење регистратора може уложити жалба.
„Дакле, то су једина законска правна средства која члановима спортског друштва стоје на располагању у борби за остваривање њихових интереса“, поручује АПР и додаје:
„У складу са одредбама наведеног закона, Агенција је 27.09.2022. године регистровала и објавила забележбу о постојању спора пред Првим основним судом у Београду, по тужби за утврђивање ништавости одлуке регистратора од 13.09.2022. године. Такође, регистратор је дана 29.09.2022. године жалбу на решење регистратора о регистрацији промене заступника у ЈСД Партизан проследио министру надлежном за послове омладине и спорта, као другостепеном органу, чије су одлуке за АПР обавезујуће. Имајући у виду наведено, Агенција за привредне регистре позива јавност да сачека исход законом предвиђених поступака.“
АПР наводи да су се поводом одлуке о упису новог лица одговорног за заступање ЈСД Партизан, у јавности чула различита тумачења у вези са улогом Агенције у овом поступку и додаје:
„Многа од њих нису допринела истинитом информисању јавности, што свима који комуницирају јавно у овом случају треба да буде једини и превасходни циљ.“
АПР на наглашава да неосновано повезивање раније заказаног службеног путовања директора Агенције, које је временски коинцидирало са уписом новог законског заступника у ЈСД Партизан, представља груб покушај дезинформисања јавности, који „оштро осуђује“.
Агенција, како се каже у саопштењу, „у циљу истинитог информисања“, обавештава јавност да је Милан Лучић, директор АПР боравио у Скопљу од 15. до 16. септембра, у циљу присуствовања Министарској конференцији Западног Балкана о реформама јавне управе, у оквиру које је присуствовао свечаности додељивања „Награда за јавну управу 2022" Регионалне школе за јавну управу, за пројекат који су заједнички иницирали и успоставили Агенција за привредне регистре и Централни регистар Републике Северне Македоније (ЦРРСМ), који је и упутио позив за присуствовање овој церемонији, на основу кога је решење о службеном путовању издато директору АПР-а 2. септембра 2022. године.
АПР закључује да „када се оцене о раду и надлежностима неке институције - у овом случају АПР - износе у јавности, неопходно је да исте буду засноване на познавању законских надлежности те институције. То, овом приликом, није био случај, због чега је Агенција морала да се огласи овим саопштењем.
Подсетимо, јуче је Фудбалски клуб Партизан издао саопштење у ком се каже да је Остоја Мијаиловић, да би се регистровао као нови председник ЈСД Партизан „користио фалсификовани печат“. Партизан тврди и да је то утврдио судски вештак, а да је на основу тог вештачења ФК Партизан поднео кривичне пријаве против пет лица, укључујући и Мијаиловића.
На челу ФК Партизан налази се Милорад Вучелић, који је пре регистрације Мијаиловића био председник ЈСД Партизан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала