- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Бемус од 1. до 15. новембра: Прва звезда Иво Погорелић

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICБЕМУС
БЕМУС - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Фестивал Београдске музичке свечаности - Бемус по 54. пут биће одржан од 1. до 15. новембра, где ће наступати и чувени пијаниста Иво Погорелић, најавили су из дирекције Фестивала, док ће велшки бас-баритон Брин Терфел, најавила је данас дирекција у Великој сали Коларчеве задужбине у Београду.
Ове године слоган значајног музичког фестивала гласи "Заводљиво... Као Музика!".
У сусрету са медијима данас је представљено свих 13 концерта који ће бити изведени у четири простора - на Коларцу, у Сали Београдске филхармоније, у Жупи узнесења Блажене Ђевице Марије и у Саборној цркви Светог архангела Михаила.
Фестивал класичне музике ће бити реализован у организацији Центра београдских фестивала - Цебеф.
Истакнути диригент и педагог Бојан Суђић, овде као уметнички директор БЕМУС-а, изјавио је у сусрету са медијима да је овај фестивал имао еминентан статус од када је основан пре више од пола века на простору бивше Југославије, што се могло видети већ на првом издању.
Суђић је подсетио да се онда Бемус од 2000. године нашао ипак у незгодној ситуацији, јер су буџети бивали све мањи, али је додао да су касније, посебно последњих година, евидентно већа улагања.
"Ове године је знатно боља ситуација са буџетом, што је добар пут за Бемус да досегне неопходан ниво, да буде тамо где би требало. Разне ванредне ситуације су обележиле Бемус, као што је и корона, а опет увек је опстајао", изјавио је Бојан Суђић.
Уметнички директор је напоменуо да фестивал представља промоцију домаћих музичара - уметника и програм значајних иностраних имена.
Познати бас-баритон Брин Терфел из Велса, једно од највећих светских имена ће 1. новембра отворити 54. Бемус у Коларчевој задужбини, а на позорници ће му се придружити српска колегиница - сопран Софија Петровић, која је наступала на важним сценама света као што је Париска Опера.
Са њих двоје солиста на концерту песама и арија наступиће управо диригент Бојан Суђић и Фестивалски оркестар "Виртуози".
Следеће вече 2. новембра обележиће Румунски национални Камерни хор “Мадригал - Марин Константин” такође на Коларцу који ће представити музику ренесансе и савремену хорску музику.
Виолончелиста Немања Станковић наступиће 3. новембра у Сали Београдске филхармоније, а на клавиру гостује италијански пијаниста Марино Форменти родом из Милана.
"Желели смо да пружимо један занимљивији, атрактивнији и приступачнији програм широј публици, посебно младима, да не свирамо само стандардну класику”, најавио је Странковић.
Тандем музичара ће извести програм композиција Роберта Шумана и Јохана Брамса, као и Арва Перта, Беле Бартока, Родиона Константиновича Шчедрина, Антона Веберна.
Немања Станковић је и најсвежији добитник престижне награде “Александар Павловић” која ће му бити додељена сутра на 31. Трибини композитора у Студентском културном центру.
"Награда се додељује за младог уметника, што је лепо, мада не сматрам себе више младим, ипак сам прешао 30 година. Заиста је велика част, као што ми значи и да будем у центру оваквих догађаја какав је БЕМУС, на коме сам одрастао, за последњих 15 година колико живим у Београду", истакао је талентовани виолончелиста.
Субота, 4. новембра је резервисана за Симфонијски оркестар РТС-а на Коларцу, где ће наступати диригент Мануел Лопез Гомез из Јужне Америке, дипломац са Венецуеле, и солисткиња на виолини - Бомсори Ким из Јужне Кореје, са великим искуством у реситалима, на соло концертима уз велике диригенте и светске оркестре.
На програму ће бити композиције Петра Иљича Чајковског, Антона Дворжака и Макса Бруха.
Новосадски камерни ансамбл са програмом дела Рихарда Штрауса, Франсиса Пуланка и Андреја Рубцова имаће концерт 6. новембра у сали Београдске филхармоније.
Велики хрватски уметник, вансеријски пијаниста и огромна звезда бивше Југославије - Иво Погорелић ће одржати соло концерт 7. новембра у Коларчевој задужбини са одабраним композицијама пољског генија Фредерика Шопена.
Погорелић је протеклих сезона (2019) имао наравно увек распродате концерте на Коларцу, а пре годину дана (2021) и у Српском народном позоришту у Новом Саду.
Хор РТС имаће своје вече 9. новембра у Саборној цркви Светог архангела Михаила уз диригента Бојана Суђића, са делима руског композитора Алфреда Гаријевича Шниткеа.
Уметник на виолини Гордан Николић одржаће соло концерт 10. новембра са делима Јохана Себастијана Баха у Жупи узнесења Блажене ђевице Марије.
Војвођански симфонијски оркестар са увек енергичним и страственим диригентом Александром Марковићем, обећава прави спектакл 12. новембра на Коларцу, када ће певати славни солисти - немачки сопран Мајда Хунделинг и чешки тенор Јан Вацик са оперским фрагментима - аријама Рихарда Штрауса и Александера Скрјабина.
Необичан гудачки квартет “Дифракције” представиће се 13. новембра у Београдској филхармонији путем композиција југословенске и српске ауторке Лудмиле Фрајт (1919-1999) и музичара Петра Озгијана (1932-1979) родом из Дубровника, дипломца са ФМУ у Београду.
Славни аргентински композитор и уметник танга Астор Пјацола (1921-1992), биће "присутан" са својим делима 14. новембра на концерту словеначког музичара Марка Хатлака из Љубљане и састава "Фунтанго", на сцени Београдске филхармоније.
Наш и светски славан виолиниста Стефан Миленковић често у својим програмима концерата свира управо Пјацолу са великим задовољством.
За сам крај 54. БЕМУС-а, 15. новембра ће бити одржан концерт Фестивалског оркестра "Виртуози", као и на отварању, поново уз диригента Бојана Суђића, док ће за клавиром бити Мартин Гарсија Гарсија из Шпаније, са композицијама Лудвига ван Бетовена и Фредерика Шопена.
Наташа Михаиловић Вацић, нови секретар за културу Града Београда, истакла је да су у потпуности спремни за 54. издање БЕМУС-а, те да је њена институција издвојила 25 милиона динара за програме, док је Министарство културе и информисања уложило 3,5 милиона динара.
Београдске музичке свечаности - Бемус, основане 1969. године, представљају најстарији и најзначајнији музички фестивал у Србији и један од најпрепознатљивијих фестивала уметничке музике у Југоисточној Европи, уживајући статус културне манифестације од посебног значаја за Београд.
"Дуго се постављало питање да ли БЕМУС треба да буиде фестивал савремене музике, да ли да буде усмерен као одређеном жанру, али ја се са тим нисам слагао. Сматрам да фестивал мора да буде отворен за све, без ограничавања. Верујем да ћете уживати у свим концертима 54. Бемуса", закључио је Суђић.
На конференцији су се кратко обратили и Дамир Хандановић, директор Цебефа, као и Јелена Јанковић испред организације Бегуш.
Подсетимо, кроз историју, Београд уз БЕМУС је угостио неке од најпознатијих ансамбала нашег времена као што су: Бечка филхармонија, Њујоршка филхармонија, Краљевски Консертхебау оркестар, Берлинска филхармонија, Симфонијски оркестар Радио Франкфурта, Минхенска филхармонија, РАИ Оркестар из Торина, Гидон Кремер и Кремерата Балтика, Камерата Салцбург, Ил Ðардино Армонико, Пекиншка опера, Квартет Кронос, Балет Мориса Бежара из Лозане, Балет Бориса Ејфмана.
Од солиста и диригената издвајају се неки од најзначајнијих музичара 20. и 21. века - Херберт фон Карајан, Евгениј Светланов, Марта Аргерич, Хенрик Шеринг, Јозеф Крипс, Зубин Мехта, Нелсон Фреире, Леонид Коган, Алан Гилберт, Стивен Ковачевић, Жан-Ив Тибоде, Миша Мајски, Елизабет Леонскаја, Максим Венгеров, Џулијан Рахлин, Леонидас Кавакос и други.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала