- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додиков саветник упозорава: Британци умешали прсте, мали корак до Мајдана у Српској /видео/

© Tanjug / OKSANA TOSKICПротест опозиције у Бањалуци под називом "Ослободимо Српску"
Протест опозиције у Бањалуци под називом Ослободимо Српску - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Прича о изборној крађи покушај је правдања колосалне глупости коју је опозиција показала у изборној ноћи. Какви су им даљи планови не знам, вероватно их крије садржај разговора који су имали са представницима британске амбасаде у Сарајеву. Не заборавите да је од делегитимисања избора до Мајдана мали корак.
Овако Милан Тегелтија, правни саветник српског члана Председништва Милорада Додика, коментарише позадину најаве опозиције (ПДП и СДС) да ће Централној изборној комисији БиХ поднети захтев за поновно бројање и поништавање избора за ниво председника Републике Српске као и протесте који се припремају.

И без Добоја и Зворника, победа је убедљива

Делигитимисање изборног процеса покушај је, каже Тегелтија, да се прављењем кризе и вршењем притиска на Централну изборну комисију дестабилизује РС.
© Sputnik / Бранко МаксимовићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Милорад Додик

„Изборни резултати за место председника РС су неупитни и нико то не може оспорити. У разлици од 30 хиљада гласова, када бисте избрисали и Зворник и Добој, на који се они жале, остаје разлика од 18 хиљада. Добој доноси 12, а Зворник 4,5 хиљаде што је укупно 16, 5 хиљада гласача. Како можете онда тврдити да сте покрадени, када је разлика у гласовима и без две поменуте општине у корист Милорада Додика непобитна?“

Дестабилизација као циљ

Оваквим манипулацијама, опозиција, уверен је Тегелтија, покушава да релативизује свој пех у изборној ноћи и проглашење победника на улицама Бањалуке, и друго да, вероватно у договору са страним амбасадама уздрма Српску.

„Два сата иза поноћи објављени су резултати СНСД које је следеће јутро потврдила Централна изборна комисија. Потез опозиције која је са увидом у исте резултате гласања изашла да слави победу на улицама Бањалуке је жалостан, али и опасан. Шта би се десило да су се срели људи који прослављају стварног победника Милорада Додика са присталицама лажног победника госпође Тривић. Да је дошло до инцидента, ко би ту био крив?“

© AP Photo / Radivoje PavicicЈелена Тривић
Јелена Тривић - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Јелена Тривић

Кооперативни савезници или поданици Запада?

Друго, поставља питање Тегелтија, шта једна политичка партија, дан након избора, ради са представником стране амбасаде у БиХ која се не би смела петљати у изборе ни у БиХ ни у РС.

„Не знамо садржај разговора али остаје простор за сумње и претпоставке. Запад никада не игра на све или ништа већ политика Запада претпоставља да свака игра -добија. Запад користи пукотине и слабости, у овом случају то је опозиција која се сама понудила као кооперативна политичка снага у РС. А шта значи та кооперативност? Нису они равноправни саговорници Западу, већ његови послушници“.

Но, и поред снисходиљиве политике опозиционих политичких партија у РС, ПДП и СДС добили су црвени картон од грађана, истиче наш саговорник. Да народ у РС не подржава такву врсту поданичке политике говоре изборни резултати где је Жељка Цвијановић добила 100 хиљада гласова више од Мирка Шаровића док је Милорад Додик убедљиво победио за председника РС.

Западу требају „његови“ Срби

На питање да ли опструкције које су биле усмерене на Милорада Додика у много већој мери него на Жељку Цвијановић говоре да Западу за остваривање политичких циљева требају њихови Срби на нивоу РС, а не на босанскохерцеговачком нивоу, Тегелтија одговара: Требају њима њихови Срби свуда.

„Било је јасно да народ у РС не може да подржи поданичку политику опозиционих политичких партија на нивоу БиХ. То је било јасно и Западу и опозицији и зато су све карте бачене на председника РС. Циљ је био да добију место председника Републике који ће да утиче на формирање владе. Схватају да суштинска власт лежи у ентитетима, а не на нивоу БиХ“.

Поништавање демократије

Они разумеју, каже Тегелтија, да је кључно добити изборе, а да бисте формирали Владу, напомиње, председник Републике мора да предложи мандатара.
© Sputnik / Бранко МаксимовићИзборни штаб ПДП током избора у БиХ
Изборни штаб ПДП током избора у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Изборни штаб ПДП током избора у БиХ

„Они су чак ишли дотле да је госпођа Тривић неколико дана пред изборе рекла да њу не занима ко ће победити у Народној скупштини. Изјавом да ће наћи мандатара који одговара њеном изборном програму, она је поништила парламентарну демократију јер председник Републике има обавезу да именује мандатара који може да обезбеди 42 посланика, а не неког по личном избору“.

Није опозиција алтернатива

Она је, каже Тегелтија, већ тада била спремна да прави кризу власти што се потврдило у изборној ноћи.
© Sputnik / Бранко МаксимовићРепублика Српска
Република Српска - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Република Српска

„Мислим да је добро да РС има добру власт и добру опозицију која ће бити коректив власти, али она, уз то, мора бити патриотска и одговорна. Таква опозиција је потребна РС. Оваква опозиција, непатриотска и неодговорна, заиста није алтернатива власти“.

Да призна резултате избора било би добро и за саму опозицију и за афирмацију демократске културе, али то, закључује Тегелтија, нити је битно нити нужно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала