- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Египатски археолози траже да Британија врати камен из Розете - симбол културног империјализма

© AP Photo / EDMOND TERAKOPIANКамен из Розете
Камен из Розете - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Истакнути египатски археолози поновили су позив за враћање камена из Розете, из Британског музеја у Египат, 200 година након што је дешифровање плоче открило тајне хијероглифског писма и означило рођење египтологије.
Интернет кампања археолога до сада је прикупила 2.500 потписа и има за циљ да "каже Египћанима шта им је одузето", рекла је Моника Хана, вршилац дужности декана Колеџа за археологију у египатском граду Асуану.
"Камен из Розете је симбол културног насиља, камен је симбол културног империјализма. Враћање камена је симбол промене ствари - да више нисмо у 19. веку и да треба да радимо са етичким кодексом 21. века", поручила је Хана.
Портпарол Британског музеја рекао је да није било формалног захтева египатске владе за повратак камена из Розете.
Музеј 13. октобра отвара изложбу под називом "Хијероглифи: откључавање древног Египта".
Камен из Розете датира из 196. године пре нове ере и ископала га је Наполеонова војска у северном Египту 1799. Постао је британско власништво након Наполеоновог пораза, према условима Александријског споразума из 1801, заједно са другим антиквитетима које су пронашли Французи, и послат је у Британију.
Смештен је у Британском музеју од 1802.
Египатски археолози су раније позивали на његов повратак, али се надају да ће све чешћи позиви западним музејима да врате артефакте помоћи њиховом циљу, пренео је Ројтерс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала