- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Генерални секретар ОПЕК: Све има своју цену, па и енергетска безбедност

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОПЕК
ОПЕК - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Генерални секретар ОПЕК Хајтам ел Гајс изјавио је да та организација не угрожава енергетско тржиште.

„Ми осигуравамо енергетску безбедност, стабилност енергетских тржишта. Све има своју цену, енергетска безбедност има своју цену“, рекао је он.

Подсетимо, раније данас земље ОПЕК плус су гласале за смањење производње нафте и смањиће је за два милиона барела дневно.
Како јављају стране агенције, одлука о скраћењу производње биће на снази од новембра.

Бајден незадовољан

Амерички председник Џозеф Бајден разочаран је одлуком ОПЕК+ о смањењу експлоатације нафте, наводи се у саопштењу Беле куће и додаје да је одлука, имајући у виду енергетску кризу, кратковида.

Портпаролка Беле куће накнадно је рекла на брифингу да се ОПЕК+ солидарише са Русијом данашњом одлуком. Одлуку сматрамо погрешном, додала је она.

По наређењу председника, америчко Министарство енергетике ће испоручити на тржиште још 10 милиона барела и стратешких нафтних резерви током наредног месеца.

Ирански званичник: Нећете успети да свалите кривицу на Русију и Иран

Западу неће поћи за руком да на Русију и Иран свали кривицу за своје проблеме повезане са потражњом за енергентима, рекао је за Спутњик заменик иранског министра за нафту Ахмад Асадзаде.
"Данас се држава седница ОПЕК+, где ће бити донете одлуке.. Европа и Америка не могу да на нас пребацују кривицу за кризу у сфери нафте и гаса", рекао је он.

Да ли ОПЕК+ користи нафту као оружје

Истовремено, министар енергетике Саудијске Арабије, принц Абдел Азиз бин Салман упитан је на конференцији за новинаре на питање да ли ОПЕК+ користи нафту као оружје.
„Веома провокативно питање…. Покажите ми где је ту непријатељски акт“, рекао је он на конференцији за новинаре после састанка ОПЕК+.
Салман је додао и да организација не зна шта ће бити са европским ембаргом на руску нафту и ограничењем цена, ко ће то подржати и како ће одреаговати тржиште.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала