- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Заставе Русије и Донбаса испред скулптуре Стаљевар на уласку у Маријупољ - Sputnik Србија

УЖИВО Познат следећи корак у интеграцији региона присаједињених Русији

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини траје 224 дана. Председник Русије Владимир Путин потписао уставни закон о уједињењу нове четири области с Руском Федерацијом. Зеленски издао документ о непризнавању указа Путина о новим областима. Руске снаге се прегрупишу у Херсону, а украјинска војска се повлачи из Артјомовска у ДНР.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 05.10.2022
„Њујорк тајмс“ пише са Сједињене Државе сматрају да иза убиства Дарје Дугине стоји Кијев.
Лист наводи, позивајући се на извештај који је раздељен прошле недеље у Белој кући, да специјалне службе сматрају да део украјинске владе вероватно не само да је знао него је и одобрио да аутомобил у којем се налазила Дугина буде дигнут у ваздух.
У извештају се наводи и да САД нису учествовале у организацији напада и нису знале да се он спрема. Да су били обавештени о плановима украјинске владе, упозорили би је да тако нешто не чини, наводи „Њујорк тајмс“.
22:12 05.10.2022
21:06 05.10.2022
Следећи корак у интеграцији биће ослобођење територија које су ушле у састав Русије, изјавио је за Спутњик представник ЛНР у Москви Родион Мирошник.
„Почео је прелазни период. И сада ће прва и најважнија ствар бити потпуно ослобођење и безбедност. Право спајање наших војних јединица у један добар борбени механизам. Без несугласица и разлика у приступима. Штавише, уз коришћење искуства наших бораца“, нагласио је он.
Мирошник је прецизирао да одговорност за интеграцију нових територија лежи на локалним властима.
19:17 05.10.2022
Уједињене нације се надају да ће Москва и Кијев у потпуности сарађивати са генералним директором Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаелом Гросијем како би се избегла дејства која би могла да утичу на катастрофу на Запорошкој нуклеарној електрани, изјавио је на брифингу портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.
„Господин Гроси је тренутно на путу за Украјину, а затим ће такође отпутовати у Москву. Не сумњам да ће то (Указ руског председника Владимира Путина о преласку Запорошке нуклеарне електране под контролу Русије) бити предмет разговора“, истакао је Дижарик.
Он је нагласио да је главни задатак УН да се осигура безбедност нуклеарке.
„Ми се веома надамо да ће све стране конструктивно сарађивати са Гросијем да би се избегли било какви инциденти који могу бити катастрофални“, закључио је портпарол.
18:50 05.10.2022
Министарство одбране Русије објавило је видео како самоходни топови 2С1 „Гвоздика“ калибра 122 мм артиљеријске јединице Јужног војног округа гађају оклопна возила и утврђења Оружаних снага Украјине.
18:46 05.10.2022
Завршено разминирање аеродрома у Маријупољу
Разминирање аеродрома у Маријупољу је завршено, пошели су радови на пројектовању, а за две године ваздушна лука биће спремна за рад, изјавио је премијер ДНР Виталиј Хоценко.
„Терминал је веома разрушен гранатирањем од стране Украјине. Стручњаци врше инспекцију зграде како би утврдили степен онога што се може обновити и које објекте треба изградити поново. Данас су – захваљујући деминерима – радови на уклањању мина у потпуности завршени, почело је пројектовање“, написао је Хоценко на свом Телеграму.
Он је додао да је следећи корак почетак изградње у оквиру којег ће такође бити модернизоване писте.
17:10 05.10.2022
Украјинске власти обуставиле су одлазак хуманитарних конвоја у Запорошку област Русије, образлажући то гранатирањем конвоја аутомобила 30. септембра, за шта је оптужен и сам кијевски режим.
„Забрана ће трајати до окончања процедуралних мера на месту инцидента и доношења неопходних безбедносних мера за спречавање нагомилавања грађана и возила током формирања колона“, саопштила је на Телеграму војна управа Запорошке области коју је именовао Кијев.
17:04 05.10.2022
Лого на седишту Запорошке нуклеарне електране  - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Специјална операција у Украјини
Путин наложио да се Запорошка нуклеарка стави под контролу Русије
16:29 05.10.2022
ДНР планира да обнови металуршки комбинат у Маријупољу
Власти Доњецке Народне Републике планирају да обнове металуршки комбинат „Иљич“ у Маријупољу, изјавио је за Спутњик премијер ДНР Виталиј Хоценко.
„Мислим да ће инвеститор сам рећи о плановима о обнови у најскорије време, након што се донесу све одговарајуће одлуке“, рекао је Хоценко.
15:52 05.10.2022
Од 5. октобра царинска граница ЛНР са Русијом постала је административна, саопштили су у царинском комитету републике.
15:26 05.10.2022
Генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси, вероватно има у плану да следеће недеље посети Русију, изјавио је за Спутњик на маргинама састанка ОПЕК+ стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
„Мислим да ће Гроси допутовати код нас наредне недеље“, изјавио је Уљанов, додавши да ће директор ИАЕА „вечерас отпутовати у Украјину, а затим се вратити у Беч“.
Поред тога, руски дипломата је истакао да ће одлука о могућим изменама у раду ИАЕА У Запорошкој нуклеарној електрани бити донета након уласка четири региона у састав Русије, укључујући и Запорошку област.
Уљанов је истакао да је Гроси расположен за још једну посету Запорошкој нуклеарки, али да тренутно нема потребе за тим.
Он је, такође, нагласио да је Москва спремна да проучи питање формирања заштитне зоне око нуклеарке, као и да се циљеви о којима је Гроси говорио у потпуности поклапају са руским.
Дипломата је прецизирао да нуклеарни објекти те врсте, нуклеарне електране треба да буду заштићени од напада. Он је додао да је неопходно усагласити „конкретне параметре и географске и остале од суштинског значаја“.
15:08 05.10.2022
Чеченски лидер Рамзан Кадиров објавио је да му је руски председник Владимир Путин доделио чин генерал-потпуковника и да га је лично обавестио о томе.
Кадиров је истакао да је неизмерно захвалан врховном команданту што је високо оценио његове заслуге.
„То је за мене велика част. Дао сам реч да ћу унапред оправдати указано поверење“, прецизирао је чеченски лидер.
Поред тога, он је истакао да је у току успешна офанзива руских снага у Доњецкој Народној Републици и у Херсонској области.
14:32 05.10.2022
14:32 05.10.2022
Ракетни комплекс Искандер-М - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Специјална операција у Украјини
Руски „искандери“ уништили хангар с „бајрактарима“, ликвидиране јединице страних плаћеника
14:29 05.10.2022
Бивши директор Запорошке нуклеарке одавао снагама Кијева положаје руске војске
Бивши директор Запорошке нуклеарне електране Игор Мурашов предавао је украјинској војсци апсолутно све податке о централи, укључујући и положаје руских војника на њеној територији, изјавио је саветник генералног директора концерна „Росенергоатом“ Ренат Карча.
Он је додао да Мурашов никада није био генерални директор централе, него вршилац дужности. Према његовим речима, он је просто био у централи, али је за комплетан рад електране био задужен њен колектив.
14:16 05.10.2022
Камала Харис и Анджеј Дуда - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
РУСИЈА
Дуда не искључује распоређивање америчког нуклеарног оружја у Пољској
14:04 05.10.2022
Украјинска војска поново гранатира Енергодар
Власти Енергодара саопштиле су да украјинска војска поново гранатира град са супротне обале Дњепра, користећи америчку артиљерију калибра 155 милиметара, као и борбене дронове.
За сада нема информација о евентуалним жртвама и материјалној штети. Хитне службе су у приправности.
13:46 05.10.2022
Нови пакет санкција Европске уније против Русије ступиће на снагу у четвртак, пренео је лист „EUobserver“.
Лист је, такође, навео да се на новом списку ограничавајућих мера нашао и руски филозоф Александар Дугин.
13:40 05.10.2022
Застава Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
РУСИЈА
Земље ЕУ усагласиле нови пакет санкција против Русије
13:40 05.10.2022
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Специјална операција у Украјини
Песков: Саопштења САД о Криму потврђују њихову умешаност у конфликт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала