- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белоруски министар одбране: Сукоб у Украјини представља претњу за војну безбедност Минска

© AP Photo / Vadim GhirdaВојник са заставом НАТО-а
Војник са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Сукоб у Украјини представља претњу по војну безбедност Белорусије, иако Белоруси нису у рату са Украјином, изјавио је белоруски министар одбране Виктор Хрењин.
„Сукоб у Украјини који је изазвао Запад данас такође носи ризике и изазове за војну безбедност за нашу државу, чак и упркос чињеници да Белоруси нису у рату са Украјином“, рекао је Хрењин, пренела је прес служба Министарства на свом Телеграму.
Према његовим речима, формације НАТО-а у суседним земљама могле би постати одскочна даска за ударне групе против Москве и Минска као његовог најближег савезника.
Он је нагласио да, упркос одсуству јасних знакова директних припрема за распламсавање агресије, постоји опасност да се трупе распоређене у близини граница Белорусије могу употребити против ње.
„Као потврда тога је незапамћено повећање присуства америчких и војних формација НАТО-а у источноевропском региону“, констатовао је министар.
Хрењин је подсетио да је тренутно у Европи на сталној основи распоређено више од 60 хиљада америчких војника опремљених савременим ударним наоружањем, као и око 35 хиљада у оквиру текућих операција у Источној Европи, од којих је више од 22 хиљаде концентрисано у Пољској и балтичким земљама.
Министар је напоменуо да ће, уколико Запад покрене војну агресију, ови авиони и бродови моћи да нападају белоруске објекте и трупе по целој дубини територије Белорусије.

Догађаји у Украјини – манифестација сукоба Запада и Истока

Белоруски министар одбране сматра да су догађаји у Украјини манифестација цивилизацијске конфронтације Запада и Истока.
„Наше дубоко уверење је да специјална војна операција, коју је присилно покренула Руска Федерација, није само још један обичан локални војни сукоб. Војни сукоб у Украјини је спољна манифестација глобалног цивилизацијског сукоба између Запада и Истока“, приметио је он.
Он је нагласио да је против Русије покренут „прокси рат“ великих размера, а представници западне цивилизације ратују рукама Украјинаца.
„Истовремено је наша земља, као стратешки савезник Руске Федерације, такође увучена у ову конфронтацију“, рекао је Хрењин.
Он је додао да је настала веома тешка „војно-политичка ситуација у близини наших граница“.
„Она се развија под утицајем невиђеног геополитичког сукоба између Руске Федерације и такозваног колективног Запада на челу са Сједињеним Америчким Државама“, оценио је Хрењин.
Министар је подсетио да је још пре годину дана била видљива растућа тензија у конфронтацији западних земаља и држава које не желе да се одрекну свог суверенитета и постану колоније „западне цивилизације“.
„На вишеструке белоруске позиве на здрав разум није било никакве реакције представника власти европских држава. При томе је довољно подсетити се колико је пута последњих година председник наше земље у својим говорима, интервјуима и обраћањима позивао на мирне иницијативе за смиривање ситуације. Сви покушаји позивања на разум били су безуспешни. Запад и државе под његовом контролом наставили су да намерно ескалирају ситуацију“, констатовао је министар.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала