Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева: Срамота. Ова одлука је све променила

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVICПремијерка Србије Ана Брнабић
Премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је одлука ЕУ о санкцијама, а на инсистирање Хрватске, срамотна, као и да је она „све променила“.
„Говорила сам да ће председник бити под огромним притиском, данас након ове срамотне одлуке Европске уније, Вучић ће дати жесток одговор на санкције на којима је инсистирала Хрватска. Најискреније мислим да ће они данас видети ко је Александар Вучић. Мислим да до сада нису видели Вучића који има јаке аргументе којима ће да им покаже сву њихову бруку. То да они из пакета санкција изузму неке чланице Уније, али да на експлицитан захтев Хрватске изузму Србију. Нашој земљи избијају из џепа стотине милиона“, казала је Брнабићева.
Брнабићева је рекла да „ово више никакве везе нема са аршинима“.
Она је навела да је вероватно један од разлога за овакво поступање Хрватске тај што је Србија покренула процес да се одговара на злочин из 1995. године, када је хрватска авијација бомбардовала српске избегличке колоне.
„Само тражимо да неко одговара за убиство деце након 27 година. То је основна људска норма и због тога ви нама фактички уводите санкције“, рекла је премијерка.
Како је истакла, ова одлука је отворени акт непријатељства Хрватске према Србији.
„Сачекаћемо повратак председника, као и његово обраћање у суботу и на основу овога ћемо морати да доносимо неке стратешке одлуке и правимо стратешке промене. Још једна важна ствар је то што је ово показало да све оно што ЕУ замера Русији – да су непоуздани партнер, да користе енергенте... све су то они урадили нама. Хрватска је искористила све то у политичке сврхе, искористила што Јанаф иде преко њихове територије и ЕУ им је све то дозволила“, рекла је премијерка.
Како је додала, ова одлука је донета директно науштрб квалитета живота грађана Србије.

„Ово ће нас коштати стотине милиона евра, на сву муку коју имамо у овом тренутку. Јуче је ‘Волстрит џурнал‘ објавио податак да је само у првој половини године 250.000 компанија у Британији пропало, што због инфлације, што због смањене потражње. У таквим тренуцима, кад имате такву ситуацију у великој економији као што је британска, да урадите ово Србији, која се годинама бори да напредује, да покаже да је стабилан партнер ЕУ, да помаже другима у региону...“, рекла је премијерка.

Како је истакла, Србија је у јако специфичној позицији.
Од укупне нафте коју Србија користи, 50 одсто је руска нафта која долази преко Јанафа.
„Ова одлука је све променила, буквално све“, нагласила је Брнабић.
Она је рекла да су све друге земље, на које је овај осми пакет санкција Русији могао да утиче негативно, изузете из санкција, сем Србије.
„Ми немамо алтернативни нафтовод. То је нафтовод који су градили наши родитељи, наше бабе и деде. Политички критеријуми су утицали на њихову одлуку, Хрватска користи енергетику као политичко оружје, а ЕУ је то омогућила. НИС може да вам покаже преписке, које сам ја лично видела, где се гарантује снабдевање наше земље нафтом преко Јанафа“, рекла је Брнабићева.
Како је навела, Бугарска може да користи руску нафту, а Србија не може.
Премијерка Србије навела је да је била у контакту са председником Србије Александром Вучићем, који ће у Прагу учествовати на округлом столу о енергетици, а касније током дана имати састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.
„Мислим да сви наши грађани досад знају да се Александар Вучић увек бори и тражи алтернативу. Ми смо се спремали, али како год да окренете, ми не можемо да нађемо јефтинију нафту од ове. Да ће нас коштати – хоће, то ће трпети и плаћати наша економија, наши грађани“, рекла је премијерка.
Нафтовод Дружба - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СРБИЈА
Бугарска повлашћена, Србија се кажњава: Вучић шокиран због одлуке ЕУ, спрема одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала