- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Директори „Роскосмоса“ и НАСА могли би одржати састанак до краја године

CC0 / Pixabay / Сателит
Сателит - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Руска и америчка страна раде на организацији састанка директора „Роскосмоса“ и НАСА који су већ раније разговарали телефоном, саопштио је извршни директор „Роскосмоса“ за програме лета са посадом Сергеј Крикаљов.

„Састанак директора 'Роскосмоса' и НАСА Јурија Борисова и Била Нелсона се договара. Постоји жеља са обе стране“, рекао је Крикаљов који борави у Флориди због лансирања међународне посаде са руском космонауткињом Аном Кикином која је јуче полетела на Међународну свемирску станицу.

Представник руске свемирске агенције је истакао да стране не би желеле да се „састану само како би се руковале“, него како би разговарале о суштинским питањима. Такође није искључио да би „теоретски састанак могао да се одржи до краја године“.
Према његовим речима, било које место се може узети у обзир за одржавање састанка.
„Међутим, у зависности од политичке ситуације, можда би био рационалнији неки састанак на неутралној територији“, рекао је Крикаљов, истакавши да се тим питањима баве међународна одељења агенција како би пронашла „обострано прихватљиво решење“.
Раније су директори свемирских агенција већ одржали телефонске разговоре током којих су обе стране позвале на одржавање састанка.
„Међутим, истакнуто је да сада, вероватно, није баш најбоље време да Борисов путује у САД или Нелсон у Русију, али, генерално, првом приликом ће тражити могућност не само да разговарају телефоном, него и да се састану лично“, казао је представник „Роскосмоса“.
Ракета "Фалкон 9" компаније "Спејс икс" са свемирском летелицом "Кру драгон" лансирана је синоћ на Међународну свемирску станицу (ИСС), а посаду чине амерички и јапански астронаути, заједно са једном Рускињом.
Ракета „Фалкон 9“ са свемирском летелицом компаније „Кру драгон“ на лансирној рампи у комплексу 39А након завршних припрема за мисију „Кру 1“, у уторак, 10. новембра 2020, у НАСА свемирском центру Кенеди на Флориди.  - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Лансирана ракета „Фалкон 9“ ка Међународној свемирској станици, међу посадом и Рускиња /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала