Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српски патријарх биће устоличен у Пећкој патријаршији 14. октобра

© Фото : Архива СПЦПећка Патријаршија
Пећка Патријаршија - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Патријарх Порфирије биће устоличен 14. октобра у Пећкој патријаршији, саопштила је данас Српска православна црква.
Патријарх ће Косово и Метохију и Пећку патријаршију посетити на празник Покрова Пресвете Богородице, где ће служити свету литургију.
„Осам векова свесрпска и општеправославна древна светиња – манастир Пећка Патријаршија – под својим сводовима чува свештени Трон у који се уводе наследници Светог Саве и са кога архиепископи и патријарси српски управљају бродом Христове Цркве у границама своје канонске јурисдикције. После васпостављања јединстава Српске православне цркве 1920. године, обновљена је и традиција устоличења у Пећки трон као видљиви доказ духовног угледања на наше богоносне и доблесне архиепископе и патријархе од добијања аутокефалности 1219. године до данашњих дана“, наводи се у саопштењу СПЦ.
Српска црква подсећа да је устоличење првог патријарха Димитрија (Павловића) у древни трон у Пећкој патријаршији извршено је 24. августа 1924. године, а касније су у устоличени и његови наследници на трону Светог Саве: патријарх Варнава (Росић) 6. јула 1930. године; патријарх Гаврило (Дожић) 2. августа 1938. године; патријарх Герман (Ђорић) 29. маја 1960. године; патријарх Павле (Стојчевић) јула 1994. године; патријарх Иринеј (Гавриловић) 3. октобра 2010. године.
Пећка патријаршија - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
СРБИЈА
Плач Мајке Божије: Велика голгота Метохије – ту Срби непрекидно страдају и побеђују
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала