Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Одлука о забрани увоза руске нафте у Србију одложена до 1. децембра /видео/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Одлука ЕУ о забрани увоза руске нафте у Србију је одложена до 1. децембра, али не постоји рационално објашњење за хрватску интервенцију, сем зато што сам хтео да идем у Јасеновац, изјавио је председник Србије Александар Вучић у Прагу где учествује самиту Европске политичке заједнице.
„Јуче на састанку ЕУ, када је све требало да прође, на иницијативу Хрватске, а подржано од стране две земље, једне балтичке и једне недалеко од тог региона, је скинута са дневног реда дерогација норме за Западни Балкан. Хрватска је изашла са аргументацијом коју је њихов премијер јавно употребио, а то је да није фер да Србија има нижу цену нафте. А ваљда је фер да неке европске земље попут имају Словачке, Чешке, Бугарске и Мађарске имају“, казао је он.
Вучић је указао и на то да се сада поставља питање да ли кажњавају Русију осмим пакетом или Србију.
„Желим да се захвалим председнику Бугарске Румену Радеву који је био на овом панелу фер у односу према нашој земљи и рекао да то није фер према Србији. Исто је и грчки премијер у завршној речи то рекао. На другом панелу су то рекли и Орбан и Рама“, пренео је он.
Вучић је истакао да проблем није решен, али да није лоша вест што је одлука померена на неко време.
„Нисам разумео смисао, јер ми смо мањи потрошач од Мађарске, Словачке, Чешке и Бугарске. Зар смета да мала Србија има добру цену, а већи потрошачи не сметају? Никакве логике није било већ само жеља да се напакости Србији“, подвукао је он.

"Питање КиМ биће у фокусу разговора са Шолцом и Макроном"

Вучић је нагласио да је имао бројне билатералне сусрете да га очекује састанак са немачким канцеларом Олафпом Шолцом и председником Француске Емануелом Макроном.
Пошто све касни, како је рекао, састаће се током вечери и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.
"Разуме се да ће питање КиМ бити у фокусу, а добио сам информацију из њихових тимова да ће то бити кључна тема нашег разговора. То је за нас од велике важности“, рекао је он.
Вучић је рекао да је имао добре разговоре са многим званичницима.
"Данас смо имали посебан панел на којем је Србија учествовала, а на којој су били заступљени лидери Немачке, председник Швајцарске, грчки премијер, а били су и норвешки премијер, шеф владе земље са којом радимо по питању енергетике и на основу њихових савета доносимо закључке. Били су ту лидери из Белгије, Ирске, Португала, а био је и украјински премијер. Имали смо врло добар разговор“, пренео је Вучић у изјави новинарима.
Рекао је да се чуло много добрих ствари о томе у ком правцу иде Европа, а најважнији закључак је да је потребна изградња такозваних повезујућих трансмисионих система, електромрежа, интерконектора гасних, нових гасовода и нафтовода да би могло да се користи оно што ће из целог света долазити од енергената на европско тле.
Најавио је да ће у суботу говорити о предстојећим инвестицијама у Србију и шта планирамо.
Захвалио се Европљанима на подршци изградњи интерконектора између Србије и Бугарске, као и на томе што су у план ставили финансирање интерконектора Србија-Северна Македонија како би на два различитих места могли да се прикопчамо на гасоводе ТАП и ТАНАП.
С тим у вези је рекао да очекује председника Азербејџана до краја године у Београду и да ће са њим разговарати о недостатку гаса у висини од 1,2 милијарду кубних метара гаса.
„За две милијарде, па чак и 2,2 милијарде кубних метара немамо проблем, али за даљих 1,2 имамо и набављали смо их по високим ценама на тржишту. Ово што смо са Русима радили било је по повољним ценама, али нисмо могли да обезбедимо веће количине, јер нису желели“, објаснио је он.
Вучић је рекао да ће председник Чешке Милош Земан доћи у Србију у јануару.
„Он мисли да ће му бити последња посета, а ја сам изразио наду да то неће бити случај. Жели да нам тиме укаже велику част. Никада нећемо заборавити његове речи о КиМ изречене у Прагу“, истакао је он.

"Није било критика на рачун политике Србије"

Вучић је рекао да на састанку Европске политичке заједнице није било критика на рачун политике Србије, али да очекује како ће их бити током предстојећих билатералних састанака.
"Нико нас није критиковао са говорнице, нико од званичник говорника, али претпостављам да ће то у билатералним и трилатералним састанцима то свакако бити тема", рекао је Вучић одговрајући на питање о томе да ли је било критика на рачун Србије и од кога.

"Кластере нико не помиње, само увођење санкција Русији"

Он је казао да питање отварања нових поглавља или кластера са Србијом више у ЕУ нико не поставља, већ само питање санкција Русији.
Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара о европском путу Србије с обзиром на то да ЕУ није отворила поглавље 31 о спољној и безбедносној политици.
"Постоји само воља да ми спроведемо санкције", рекао је Вучић напомињући да питање поглавља или кластера више нико не поставља.
Он је рекао и да разуме позицију ЕУ, јер су они у великом сукобу са Руском Федерацијом и тразе да имају уједињен блок, али да заборављају на ситуацију Србије из 1999. године.
"Неки разумеју специфичност наше позиције, већина не разуме, не треба то да кријемо од нашег народа", истакао је Вучић.
Он је нагласио да ће увек чвршће и тврђе штитити интересе Србије него сви они који га критикују и поручио да ни данас, 6. октобра Србија није увела санкције Русији.
 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СРБИЈА
Вучић: ЕУ да размотри забрану увоза руске нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала