- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Захтев Кијева да убрзано уђе у НАТО довео Запад у незгодан положај

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Подношење захтева Кијева за убрзану порцедуру пријема у НАТО довело је Сједињене Америчке Државе и Запад у незгодан положај, јер не могу тако лако да одбију Украјину, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Подношење захтева Кијева за убрзано придруживање НАТО-у довело је Вашингтон и његове савезнике у прилично тежак положај. Одбити земљу коју су западњаци тако брижно одгајали као последњи заклон руској претњи, није лако, али ћемо морати да се објаснимо. У исто време, сви схватају да је потребно да се категорички постави питање потребе за укључивањем члана пет Вашингтонског споразума, што би НАТО аутоматски учинило страном у сукобу, то је најозбиљнија и најопаснија ствар“, рекла је Захарова.

Председник Украјине Владимир Зеленски је раније изјавио да је Кијев, као одговор на уједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области с Русијом, поднео захтев за убрзани пријем у НАТО.
Многи амерички политичари и представници Беле куће су реаговали на објаву Зеленског. Помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан је изјавио да сада није време за пријем Украјине у НАТО, док је председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси избегла одговор листа „Политико“ на питање да ли САД подржавају чланство Украјине у Северноатлантској алијанси.
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
РУСИЈА
Европски комесар објаснио зашто Украјину неће примити у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала