- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Жена џин са Рудника: Откривена необично висока жена из 17. века

CC0 / Pixabay / Археолошка ископавања — илустрација
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Археолошким истраживањем манастирског комплекса Ђурине ћелије на Руднику откривен скелет изузетно високе жене за тај период. Она је живела у 17. века, а верује се да је патила од ендокриних поремећаја који доводе до убрзаног и високог раста, као и бројних других болести.
У раду аутор М. Миљевић-Ђајић полемише о могућем случај гигантизма и/или акромегалије код жене, као и о прогресу других болести које су јој вероватно, отежавале кретање, дисање и обављање физичких активности. Такође, у раду се дискутује о односу заједнице према деформитетима током живота и после смрти. Научни рад је објављен у часопису „Џурнал оф Биоантрополоџи.

Ко је била џин-жена

Жена сахрањена на овој некрополи имала је 35-40 година и телесну висину од 186 цм. У поређењу са телесном висином људи из овог периода, скелетни остаци показују значајно одступање од просека, а посебно када су у питању жене. Жене су обично ниже од мушкарца, а у овом периоду су биле високе од 145-165 цм.
Поред тога што је жена са Ђуриних ћелија можда патила од ендокриног поремећаја, имала је проблем и са болестима зглобова. Без обзира на стање, она је била физички активна до смрти. Тешко је или готово немогуће утврдити колико је бола трпела током живота, али је сигурно имала тешке периоде.
„Овај случај је показао да, упркос отежаној патолошкој слици и неспорно другачијем физичком изгледу и развоју, она није била одвојена и изолована од других гробова, већ је у погребној пракси имала исти третман као и сви покојници, укључујући и сахрањивање испод надгробног споменика”, истакла је ауторка у раду.

Сахрањена на Ђуриним ћелијама

Током археолошких ископавања на локалитету Ђурине ћелије (15-17. век) откривен је манастирски комплекс са некрополом. Северно од цркве сахрањивање је обављано испод надгробнх плоча током 17. века. Ту су се сахрањивали и мушкарци, жене и деца. Жена са високом телесном висином била је сахрањена испод надгробне плоче бр. 7 (гроб бр. 7а). Са њом су били и скелетни остаци мушкарца (7б).
С тим да су њене кости биле у секундарном положају, а кости мушкарца у примарном положају. Ова гробница је била отварана пре археолошких ископавања. Могуће од стране пљачкаша гробова. На остатку некрополе су вероватно били сахрањивани монаси. Систематска археолошка ископавања на Ђуриним ћелијама трају од 2013. године.

Шта су гигантизам и акромегалија?

Ендокрини поремећаји који утичу на раст и развој особе веома су ретки у археолошким и модерним популацијама.
Гигантизам је изузетно редак поремећај. Документовано је око 100 случајева, мада је тај број потцењен. Акромегалија је чешћа у односу на гигантизам. Људи са акромегалијом живе око 50 година. Највиши живи човек Султан Косен, који пати и од гигантизма и акромегалије, висок је 251 цм и има 39 година. Особа која пати од гигантизма, ретко или никад не доживи 25-30 година због прогреса других болести. Роберт Водлоу је био и остаје највиши човек на планети са невероватних 272 цм, а патио је од гигантизма и умро у 22 години.
планина Рудник - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
ДРУШТВО
Ново откриће на Руднику: Митолошка звер на белом мермеру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала