Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ирански министар долази у Србију, Вучић путује у Техеран

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICАли Багхери, заменик министра спољних послова Ирана
Али Багхери, заменик министра спољних послова Ирана - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Заменик министра спољних послова за политичка питања Ирана Али Багхери изјавио је данас да је главни циљ његове званичне посете Србији припрема посете иранског министра спољних послова Београду, али и припрема посете председника Србије Александру Вучићу Ирану почетком следеће године.

Иран нуди своју нафту Србији

Багхери је за Танјуг рекао да Иран и Србија имају развијене односе у свим областима и изразио спремност Ирана да стави на располагање своје резерве нафте и гаса Србији.
„Иран, као земља која поседује збирно највеће резерве нафте и гаса света, спреман је да своје резерве стави на располагање пријатељским земљама, у овом конкретном случају Србији. На сваки упит Србије, ми ћемо са задовољством одговорити. Ако имамо активно расположиве капацитете достављаћемо, а ако немамо, ствараћемо капацитете да се обезбеди потреба наших пријатеља – Србије“, казао је Багхери.
Он је додао да и како Иран и Србија имају развијене односе у свим областима, укључујући и политику, економију, културу, образовање..., као и блиске ставове по регионалним и међународним питањима.
Током Багхеријеве посете Београду одржан је први круг консултација заменика министара спољних послова две земље, а до сада је разговарао и са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем, као и са председником Скупштине Србије Владимиром Орлићем.
Током састанака, како је пренео Багхери, разговарало се и о дешавањима на међународном плану, укључујући и кризу у Украјини и последицама које та дешавања изазивају, као и о начину заједничког деловања Србије и Ирана и предузимању заједничких мера на међународном плану.

За преговоре и против претераних захтева НАТО

Подсећа да су и Иран и Србија од почетка кризе у Украјини заузеле став да су против рата, да је решење разговор и преговори и да поштују територијални интегритет и суверенитет међународно признатих земаља.
С друге стране, како каже, и Србија и Иран се противе претераним захтевима неких сила, нарочито НАТО-а.
„Управо због тога постоје велике сличности између Србије и Ирана када је реч о кризи која је настала у Европи. Са партнерима у Србији договорили смо да искористимо сав свој потенцијал да правац рата и оружаног сукоба на тлу Европе преусмеримо ка преговарачком столу", казао је Багхери.
Указујући на то да су САД у овом тренутку увеле санкције трима земљама које су, како каже, главни снабдевачи нафтом у свету - Ирану, Руској Федерацији и Венецуели, Багхери примећује да је ЕУ изузела неке европске земље од примене санкција Русији, али да то није учинила са Србијом.
„То значи да западне земље неће само Иран и Русију да казне, већ и Србију. То значи да Србија, Иран и Русија морају да сарађују, боре се за своје националне интересе. Оно што је за нас и Србију веома битно јесте обезбеђење наших народа, а не задовољење странаца“, указује Багхери.
Додаје да ако се крене путем заштите интереса својих грађана, не само да ће ти интереси бити заштићени, већ ће успоставити мир и стабилност у региону.
На питање да ли очекује да ће се наставити преговори Ирана о нуклеарном споразуму са светским силама из 2015. године и шта је по његовом мишљењу „камен спотицања“ па договор није постигнут у августу, Багхери каже да је потребно да и друга страна поштује преузете обавезе, а да је Иран оптимистичан да ће до договора доћи.
„Уколико друга страна се обавеже на трајно поштовање својих обавеза и договора и да ту посвећеност и обавезе у пракси показује, сигурно је да је договор могућ. Ми смо оптимисти да ће се то десити“, казао је Багхери.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала