- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Молебан за светињу брака и очување породице у Подгорици, прочитан проглас свештенства /видео/

© Sputnik / Бобан НововићМолебан за спас светиње брака и породице
Молебан за спас светиње брака и породице - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Митрополија црногорско приморска и Епархија будимљанско никшићка организовали су Молебан за светињу брака и очување породице на платоу испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Митрополит Јоаникије поручио је са молебана да без деце нема будућности и да породице са много деце обнављају народ, државу и Цркву.
"Сви ви који сте овде, показали сте бригу за свој народ и за своју државу. Морамо се потрудити да све оно што су нам у наслеђе оставили наши преци, очувамо", рекао је митрополит.
Он је Златним ликом Светог Петра Другог Тајновидца одликовао Андреја и Софију Аџић из Подгорице који имају осморо деце, а исто одликовање добили су Дејан и Сузана Црногорчевић из Зете који имају седморо деце, као и Никола и Нађа Дамјановић са шесторо деце. Одликовање су добили и Данило и Соња Поповић из Подгорице.
© Sputnik / Бобан НововићМитрополит Јоаникије на молебану за спас светиње брака и породице
Митрополит Јоаникије на молебану за спас светиње брака и породице - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Митрополит Јоаникије на молебану за спас светиње брака и породице
Протојереј Предраг Шћепановић је у прогласу поручио да живимо у времену тоталитаризма, грех је мера љубави и слободе, а заправо су обесмишљене и љубав и слобода.
Вечерас се, казао је, молимо за милост и благослов за свако створење, да се сачува сваки брак и свака породица.
© Sputnik / Бобан НововићМолебан за светињу брака и очување породице испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици
Молебан за светињу брака и очување породице испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Молебан за светињу брака и очување породице испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици
Молебан је почео у 18 сати, а служе га митрополит Јоаникије и епископ Методије.
© Sputnik / Бобан НововићМолебан за светињу брака и очување породице испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици
Молебан за светињу брака и очување породице испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Молебан за светињу брака и очување породице испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици

Парох Шћепановић прочитао проглас свештенства

Читајући Проглас свештенства и вјерника МЦП и Епархије будимљанско-никшићке, подгорички парох Предраг Шћепановић између осталог је казао да живимо у времену нагонског тоталитаризма, суочени са „најездом изопачених вриједности које се желе наметнути“.
Истакао је да црква осуђује насиље над ЛГБТ заједницом, те да нијесу дошли да говоре са позиције безгрешних, већ су се сабрали у молитви Господу и мајци Божјој...
Проглас свештенства
„У том систему гријех се проглашава врлином, зло за добро, човјекомржња за човјекољубље лишавајући човјека осјећања гријеха и стида, а самим тим и покајања као најдубљег израза човјекове тежње да се мијења на боље, да напредује и узраста. Као и сваки тоталитарни системи и овај, како га је блаженопочивши митрополит Амфилохије назвао „тоталитаризам бесловесног хедонизма“ спроводи се агресивно, уз велику логистику моћника овога свијета, уз велику моћ и огроман новац којим се тргује душама људским. Намеће се да сви, без изузетка морају прихватити тај систем вриједности и живјети у складу са њим. Уколико се било ко успротиви томе, он бива већ унапријед осуђен, разапет, каменован и оптужен за хомофобију.
Не желимо да се мијешамо у то како ко организује свој живот. Нити је ријеч о личном односу према било коме конкретно. Ријеч је о томе да не можемо прихватити било чије слабости, личне склоности и изборе који нису у складу са поретком који је Бог установио, а који се намећу као нова друштвена норма и правило. Не можемо ћутати и без ријечи прихватити да се медији, просвјета, култура, али и политичке установе претворе у средства сталног и перманентног психолошког и моралног притиска у служби насилног социјалног инжењеринга. Ми не можемо дозволити да та паганска идеологија, обучена у реторику људских права, мијења хришћанска начела и вриједности којим наш народ живи откад зна за себе. Не можемо а да не опоменемо и себе и друге на ријечи апостола народа Павла „Све ми је дозвољено, али све не користи.“
Водили смо и водимо борбу за очување светиња, храмова и манастира. Али за нас је највећа светиња човјек и душа његова због кога се храмови и граде. Због тога истом одлучношћу се противимо перформансима и парадама у којима учесници богохуле и скрнаве иконе и својом костимографијом исмијавају вјеру православну која је била и остала темељ нашег народа, а изопаченим вриједностима које пропагирају изругују се хришћанској традицији поткопавајући породицу, народ и државу. Позивамо власт Црне Горе да заштите и народ и државу, а нарочито дјецу која су још од основне школе, од најранијег узраста, кроз школске програме и уџбенике изложена садржајима ЛГБТ пропаганде и идеологије.
Призивамо Божију благодат и милост на све бракове, на дјецу и омладину да би његујући међусобну љубав у породици узрастали тјелесно и духовно, умножавајући врлине и богом дане таленте, да би се кроз све њих прославило дивно и величанствено име Божије, Оца и Сина и Светога Духа. Амин“, наводи се у прогласу свештенства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала