- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Може ли Зеленски на оптуженичку клупу због подстицања нуклеарног рата

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајински председник Владимир Зеленски
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски позива НАТО да нанесе „превентивне ударе“ на Русију јер схвата да њему и његовом режиму долази крај. Због тога бивши комичар својим изјавама жели да ради свог спасења, испровоцира нуклеарни рат у који ће бити увучена како Русија, тако и земље НАТО-а, упозорава за Спутњик руски политиколог Јуриј Светов.
Коментаришући изјаву украјинског председника Владимира Зеленског да НАТО треба да нанесе „превентивне“ ударе на Русију, а не да „чека руске нуклеарне ударе“, посланик Државне думе Олег Морозов, каже да је неопходно обратити се међународним организацијама са предлогом да се Зеленском суди за подстицање нуклеарног рата.

Зеленски подстиче на нуклеарни рат

Према речима Светова, председник схвата да долази крај и њему и његовом режиму. Због тога својим изјавама да НАТО треба да нанесе „превентивне ударе“ на Русију, жели да испровоцира нуклеарни рат.
„Украјински председник схвата да је у овој ситуацији губитник и у пропаст жели да повуче све земље. Он нема нуклеарно оружје, а позива друге земље да нанесу ударе на Русију. Зеленски је, значи, спреман да жртвује животе људи ради свог спасења“, сматра Светов.
Према његовим речима, да 1994.године на Будимпештанском меморандуму није потписан споразум о нуклеарном разоружању, на ком су, иначе, Американци захтевали да Украјина нема нуклеарно оружје, украјински лидери попут Зеленског сада би га увелико употребили.

Запад не реагује

Марија Јармуш, руски адвокат и стручњак за међународно право, сматра да ће председник Украјине Владимир Зеленски проћи некажњено, без обзира на његово јавно позивање НАТО-а да нанесе ударе на Русију.
„Запад никако неће реаговати на изјаве Владимира Зеленског. Украјински председник је у веома нестабилном стању и то потврђују његове недавне изјаве. Штавише, када је захтевао од НАТО-а да примени „превентивне мере“, није искључена могућност да су руководиоци Сједињених Држава и Западне Европе вероватно имали разговор, после ког је речено да се ове „превентивне мере“ нису односиле на војну претњу руској држави, него на санкције“, објашњава Јармушева.
Јармушева додаје да међународне организације неће нити реаговати, нити предузети било какве кораке против Зеленског.
„Украјински председник се налази под потпуном контролом колективног Запада, и Сједињених Америчких Држава и Европе“, наглашава саговорница Спутњика.
Према мишљењу Морозова, Зеленски својом изјавом позива на рат између Русије и НАТО-а.
Адалби Шагошев, представник руске Државне думе, позвао је да се у оквиру састанка Савета безбедности УН поразговара о изјави украјинског преседника, као и да земље са нуклеарним потенцијалом процене ову провокацију.
Подсетимо, председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да НАТО треба да нанесе „превентивне ударе“ на Русију, а не да „чека руске нуклеарне ударе“. Према речима портпарола Зеленског Сергеја Никифорова, украјински председник није мислио на употребу оружја за масово уништење, него на увођење санкција Русији.
На позив Зеленског реаговао је и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је изјавио да ове изјаве нису ништа друго него позив на светски рат, а одговорност треба да сносе Сједињене Америчке Државе које њиме де факто руководе.
Са своје стране, портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Запад подстиче нуклеарни рат.
„Запад подстиче нуклеарни рат. Сваки човек на планети мора да схвати да се напумпани оружјем марионетски и неуравнотежени лик Зеленског претворио у чудовиште чије руке могу да униште планету“, написала је Захарова на свом Телеграму.
Председник Русије Владимир Путин је крајем септембра у обрац́ању грађанима рекао да је Запад прешао сваку границу у својој антируској политици, као и у сталним претњама Русији. Према његовим речима, Запад користи нуклеарну уцену, употребу оружја за масовно уништење против Русије. Руски лидер је подсетио Запад да је Русија по низу компоненти супериорна у односу на страну војну технику и упозорио оне који покушавају да је уцене нуклеарним оружјем да би ружа ветрова могла да се окрене у њиховом правцу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала