- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Прекретница у инжењерингу: У чему је тајна праисторијског лепка

CC BY 3.0 / / Приказ праисторијске заједнице
Приказ праисторијске заједнице - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Пре 100.000 година, рани људи у јужној Африци правили су лепак од лишћа четинара користећи софистицирани процес дестилације.
Много пре него што ће човек направити синтетички лепак у фабрици, хиљадама година су коришћени природни материјали за „спајање“ ствари. Пре свега разне смоле, које се могу наћи у многим биљкама. Истраживачи са Универзитета „Еберхард Карлс“ у Тибингену и са Универзитета у Кејптауну су приликом анализа камених алтки за потребе најновије студије открили потпуно нову врсту праисторијског лепка, за који се верује да представља један од најстаријих на свету.
Приликом истраживања неколико палеолитских локалитета у јужној Африци откривени су остаци лепка за који се сматра да потиче из периода од пре 100.000 година.
За разлику од смоле, ова супстанца није била лепљива сама по себи, већ је морала да се претвори у лепак кроз сложен процес дестилације. Археолог и главни аутор студије Петрик Шмит је објаснио да се овде уочава како људи већ у праисторији почињу да модификују одређене материјале, а то је према његовом мишљењу прекретница у историји наших предака када је инжењеринг у питању.

Сложен процес дестилације

Остаци лепка старог више од 100.000 година пронађени су на неколико локалитета у јужној Африци, пре свега на каменим алатима који су уз помоћ њега били причвршћени за копља или дршке. Према студији, која је објављена у часопису ПНАС, његов главни састојак су били листови биљке Podocarpus latifolius. А изненађујућа чињеница је да ово дрво не излучује значајне количине смоле или било које друге лепљиве супстанце. Стога је главни фокус студије био питање производње лепка.
Након анализе дошли су до закључка да су људи из каменог доба могли да користе две технике за производњу лепка, али да и једна и друга захтевају одређене вештине. Први је подразумевао спаљивање листова и ручно скупљање остатака, док је за други процес била потребна нека врста укопане пећи са простором у који капље катран током неколико сати.
Али зашто су рани људи из јужне Африке више волели овај сложени процес него самолепљиви сок из дрвета?
Истраживачи тврде да је главни разлог тај што је дестиловани лепак био доста ефикаснији, као и да је могао да поднесе много већа оптерећења од оних на бази биљака. Ипак, главно откриће према њиховом мишљењу јесте да је рани хомо сапиенс био веома инвентиван и пре 100.000 година, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала