- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин потписао указ о „Сахалину 1“: Влади наложено да формира руског оператора пројекта

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Влади Русије наложено је да фомира руско друштво са ограниченом одговорношћу, односно, оператора пројекта „Сахалин 1“ на кога ће прећи права и обавезе компаније „Ексон нефтегас лтд“, произлази из указа руског председника Владимира Путина, објављеног на званичном порталу правних информација.
Наводи се да ће новим оператором пројекта управљати ћерка фирма „Росњефт“ „Сахалинморњефтегас“, бар док сви удели у оператору не буду расподељени, након чега пуномоћја зависног друштва могу бити продужена.
У указу се такође наводи да ће удео у оснивачком капиталу друштва који није предат страном учеснику у конзорцијуму бити продат руском правном лицу, према одговарајућим критеријумима који су утврђени процедуром коју је усвојила руска Влада.
Наводи се и да ће нови оператор пројекта и његови учесници задржати посебан порески режим и искључиво право на извоз гаса.
Указом је предвиђено и да страни учесници конзорцијума месец дана након формирања новог руског оператора пројекта обавесте Владу Русије о спремности да прихвате свој удео у новом оператору, а Влада ће у тродневном року донети одговарајућу одлуку о предаји или одузимању удела страним учесницима.
Истовремено, након одлуке о предаји удела страном власнику Влада престаје да управља уделом.
На основу указа, Влади је такође наложено да изврши ревизију рада страних лица у пројекту и да на основу резултата ревизије утврди обим штете од прекида у раду пројекта, као и да одреди ко ће је надокнадити.
Крајем септембра, губернатор Сахалинске области Валериј Лимаренко, говорећи на Далекоисточном енергетском форуму, саопштио је да је производња нафте и гаса на пројекту „Сахалин 1“ прекинута.
Он је подсетио да је компанија „Ексон нефтегас лтд“ у априлу обавестила о смањењу обима производње, позивајући се на околности више силе.
„Ексон нефтегас лтд“ је филијала америчког нафтног и гасног гиганта „Ексон мобил“. Почетком марта корпорација је објавила да намерава да се повуче из пројекта „Сахалин 1“.
Овај пројекат се реализује под условима споразума о подели производње. Оператор пројекта са 30 одсто удела је „Ексон нефтегас лтд“, „Росњефт“ има 20 одсто, јапански „Содеко“ – 30 одсто, а индијски „ОНГЦ“ 20 одсто.
Нафтна платформа - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
СВЕТ
Јапан остаје у нафтно-гасним пројектима с Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала