- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

РГЗ: Нотари желе да елиминишу Завод у упису непокретности

CC0 / Pixabay / Стамбена зграда
Стамбена зграда - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Републички геодетски завод (РГЗ) је обуставио упис права на непокретности у више од 50.000 случајева због неправилности у достављеним исправама јавних бележника које су биле неподобне за упис, саопштио је данас РГЗ.
РГЗ је саопштио да би без контроле коју он спроводи у случају директних уписа у државну базу, грађани морали да заштиту својих права траже пред судовима. То би, истичу, довело до загушења рада судова и повећања трошкова за грађане и државу.
Из РГЗ наводе да је председник Јавно-бележничке коморе Србислав Цвејић на јучерашњој конференцији за новинаре заправо јавно обелоданио разлоге вишегодишњих притисака на Завод.
Након изјаве да „комора јавних бележника предлаже да они уписе врше директно у државну базу података“ и да је то „једино решење“ да се РГЗ растерети и повећа правна сигурност грађана, постаје јасно да су сви штрајкови, контроле, анонимне кривичне пријава против РГЗ и његовог директора у претходних неколико година, били део синхронизоване кампање против система катастра непокретности, наводи се у саопштењу РГЗ.
Циљ свих тих активности, истичу из Завода, био је да се елиминише РГЗ као државни контролни механизам у поступку уписа непокретности у државну базу.
Тако би се, оцењују у РГЗ, јавни бележници отргли једине стварне контроле од стране извршне власти што би неминовно водило урушавању правне сигурности за грађане, на коју се позивају.
Држава кроз начело поуздања гарантује за упис у регистар једино уколико је у стању да врши контролу над уписом што тренутно у име државе спроводи РГЗ, наводе из Завода.
Додају да је бесмислена тврдња јавних бележника да ће се решењима који они предлажу растеретити рад РГЗ и појашњавају да је систем уписа у коме Завод спроводи поступак уписа гарантован међународним уговорима које је ратификовала Народна скупштина, законима које је она донела и стратегијама органа УН које се баве овом темом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала