- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД представиле нову стратегију за Арктик како би се такмичиле с Русијом и Кином

© PixabayЗалеђена вода на Арктику
Залеђена вода на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе представиле су нову стратегију за развој свог присуства на Арктику следећих 10 година са фокусом на питања која се односе на геополитику и климатске промене, саопштили су високи представници администрације Беле куће. Како се додаје, циљ је да САД буду ефикасан конкурент Русији и Кини.
„Ово ће бити први документ о општој политици САД који се тиче Арктика од 2013. године“, истиче се у саопштењу Беле куће.
Такође се наглашава да је од 2013. године за бројна питања потребно ревидирање америчке стратегије о Арктику.
Климатска криза на Арктику постаје све јача, а још пре почетка ове године, геополитичка стварност на Арктику је почела да се мења, наводи се у саопштењу.

Вашингтон планира да контролише напетост на Арктику

Бела кућа је још саопштила да намерава да буде ефикасан конкурент Русији и Кини у оквиру нове стратегије о развоју Арктика.
Стратегија дефинише појачану стратешку конкуренцију која се може уочити на Арктику од стране Русије и Кине током последње деценије, и има за циљ да позиционира Вашингтон тако да буде ефикасан конкурент и контролор тих напетих односа.
Администрација Беле куће је још објавила и да су САД донеле одлуку о почетку изградње три нова ледоломца поред постојећа два која се тренутно користе.

Планирана сарадња са Шведском и Финском

САД намеравају, додаје се у саопштењу, да у оквиру нове стратегије сарађују са Финском и Шведском као савезницима у НАТО у области одбране и безбедности.
Појашњава се да се ради о повећању могућности оперативне сарадње, размене информација, заједничких обука, као и смањења ризика од „нежељене ескалације“ с Русијом.
Претходно је заменик првог портпарола Стејт департмента, Ведант Пател изјавио да САД планирају да одреде амбасадора за Арктик, услед повећане руске војне активности у том региону.
Са именовањем амбасадора за Арктик укида се функција координатора за Арктик, коју је до сада обављао дипломата Џим Дехарт.
Раније је генерални секретар Јенс Столтенберг упозорио на руску претњу у северним поларним регионима, а изразио је и забринутост да би Кина могла да дође на Арктик.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да Кремљ схвата изјаву Столтенберга као намеру супротстављања Русији и руским интересима на Арктику.
Свалбард - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
РУСИЈА
НАТО милитаризује Арктик: Зашто Норвешка блокира допремање хране за Русе на далеком северу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала